See on naljakas, kuidas pisikene roheline avokaado võib tekitada nii palju erinevaud arvamusi - on neid, kes armastavad seda vilja jäägitult ning on neid, kes jooksevad sellest suure kaarega mööda. Minu jaoks on avokaado köögis täiesti asendamatu ning lausa igapäevane külaline toidumenüüs. Muidugi on oluline, et avokaado oleks parajalt küps, sest toorelt on selle olemus täiesti teistsugune ning minu jaoks söögiks lausa kõlbmatu. Ka üleküpsenult ei ole avokaado väga maitsev, seega otsi poest võimalikult küpset vilja. Mina eelistan koheselt tarbimiseks "ready to eat" avokaadosid, mis nagu nimigi ütleb, sobivad koheselt söömiseks. Tõsi, vahest on ka need viljad kõlbmatud, kuid siiski on see osakaal suurem, et sul õnnestub poekorvi pista koheselt söömiseks sobiv avokaado. Vahest ostan ka toorema olemusega avokaadosid, kuid seda ainult siis, kui teadlikult lasen neil kodus mõned päevad küpseda.
Minu lemmiksoovitus avokaado kasutamiseks on avokaadopüree, mis valmib ääretult lihtsalt ja nõuab vähe komponente ning seda jagan retseptisoovitusena ka alljärgnevalt. Jällegi nõuab seesugune püree küpset vilja. Selline määre sobib hästi salatile, vrapi sisse määrdeks, aga loomulikult ka võileivale. Ja eriti soovitan seda serveerida õhukesel ja pehmel lameleival. Nimelt jõudsid Fazeri kaubamärgi alt hiljuti müügile sedasorti lameleivad ning minu rõõm on piiritu - need on täpselt seesugused, nagu olen neid nautinud paaris kohalikus toidukohas Pärnus! Ka alljärgnev retsept on ideaalne just siis, kui kasutad sedasama lameleiba. Mõtlesin kaua, kuidasmoodi seda retsepti kutsuda, aga kuna tõepoolest pakatab see roog suurepärasest avokaadomäärdest, siis on ehk avokaadopitsa just õige nimetus. Seesugune pitsa on meeldivalt toitev, kuid samas ei tekita ebameeldivat ülesöömistunnet!
Kogus: retsept on arvestusega kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit
2 Fazeri Lapi leiba
75 g mozzarellat
ca 50 g kurki
mõned suhkruherned
maitserohelist (koriandrit või peterselli)
1 tl seesami- ja/või linaseemneid
tšillihelbeid, musta pipart, oliiviõli (peale)
Avokaadomääre:
1 suurem küps avokaado
tšillihelbeid
ca 1 sl sidrunist pressitud mahla
2-3 sl oliiviõli
soola, pipart
Avokaadomäärde valmistamiseks pane avokaado viljaliha kaussi, lisa ülejäänud ained ning purusta kõik kahvliga püreeks, maitsesta!
Kui Sul on pehme Lapi leib, siis asu kohe pitsat valmistama. Kui aga pisut kõvem, siis soojenda lapileibasid eelnevalt kuumal kuival pannil mõlemalt poolt. Määri peale avokaadopüree, selle peale aseta rebitud mozzarella ning raputa peale pisut musta pipart. Tõmba kurgist pikad ribad (või kartulikoorimisnoaga laastud) ning aseta pitsadele, lisa ka poolitatud suhkruherned. Tõsta peale maitseroheline ning raputa üle seemnete, veidikese tšillihelveste ja pipraga. Nirista peale oliiviõli ning serveeri!
Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga.
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar