1. aprill 2020

Kodune šokolaadisai

Pakun Teile seekord jälle üht magusat küpsetist, seekord šokolaadisaia, mis on mõnusalt kodune ning sobib hästi tassikese tee kõrvale. Selle tainaretseptiga on äärmiselt mugav toimetada, sest kui soovid magusa asemel hoopis soolasega maiustada, siis vähendades suhkrukogust, võid täidiseks lisada ka juustu, sinki, ürte või muud meelepärast. Suhkrut soovitan soolase piruka valmistamisel lisada siis 1teelusikatäis.

Selle šokolaadisaia täidisega saad samamoodi mängida - võid lisada halvaad, kommitükke, karamellist kondenspiima,  martsipani või muud meelepärast. Saad toimetada ka selle järgi, mis parasjagu kodus leidumas on. Minul on näiteks alatihti magusakapis konutamas erinevaid komme, seega sellised lisandid on samuti teretulnud. Mainin igaks juhuks, et saia valmistamisest jääb tainast pisut üle. Selleks, et miskit raisku ei läheks, vormi tainast kettad, määri pealt munaga ning raputa üle kaneeli ja suhkruga. Küpseta ning pisikesed maiused ongi lühikese ajaga valmis saanud. 
Nüüd aga laskem magusad saialõhnad tuppa!
Kes huvitatud, siis oma instagrami konto storydes jagan ka samm sammult õpetust, kuidas see saiake valmib!
#püsinkodus



6 dl nisujahu*
0,5 tl soodat
0,5 tl soola
2 sl suhkrut
50 g toasooja võid
300 g hapukoort


Täidis:
50 ml rõõska koort (35%)
75-100 g piimašokolaadi (võid asendada osa tumeda šokolaadiga)
1 tl kaneeli**
35 g pähkleid


lahtiklopitud muna (määrimiseks)

Sega kuivained omavahel, lisa või ja hapukoor ning sõtku tainas ühtlaseks. Pane see külmkappi täidise valmistamise ajaks. Täidise jaoks kuumuta koor keemiseni, lisa šokolaaditükid ning lase sel koore sisse sulada. Lisa kaneel ning sega ühtlaseks. 

Rulli nüüd tainas jahusel pinnal lahti. Lõika sellest taldriku (ümbermõõduga 21-23cm) abil välja ketas. Rulli ülejäänud tainas uuesti jahusel pinnal lahti ning lõika välja ka teine ketas. Määri ühele tainakettale šokolaadisegu, raputa peale hakitud pähklid. Kata teise tainakettaga. Tõsta klaas piruka keskele ning tee noaga sisselõiked, et moodustuks justkui päikese kiired. Keera need "kiired" otstest rulli. Määri pirukas pealt munaga ning küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 20-25 minutit.

*Võid asendada poole kogusest ka täisteranisujahuga. See annab küpsetisele juurde hästi mõnusat tekstuuri.
** Kaneeli asemel võid kasutada mooniseemneid

4 kommentaari:

  1. Hi please give in recipe in english as well

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hey! Of course I can. Here is the recipe in English

      6 dl all-purpose flour
      0.5 teaspoons of baking soda
      0.5 teaspoons of salt
      2 tablespoons sugar
      50 g butter (room temperature)
      300 g sour cream

      Filling:
      50 ml heavy cream (35%)
      75-100 g of milk chocolate (you can replace some with dark chocolate)
      1 teaspoon cinnamon
      35 g of chopped nuts

      beaten egg

      Mix the dry ingredients together, add butter and sour cream and mix it into the dough (use your hands). Put it in the fridge for 15 minutes. For the filling, bring the cream to a boil, add the pieces of chocolate and let it melt into the cream. Add the cinnamon and mix until there is no chunks.


      Roll the dough. Cut out 2 rounds (use a plate). Spread the chocolate mixture on one round and top with chopped nuts. Cover it with another dough. Place the glass in the middle of the pie and make cuts with a knife. Twist these ends. Spread the pie with beaten egg and bake at 180 degrees for 20-25 minutes.

      Kustuta
  2. Väga mõnusa maitsega küpsetis. Eriti meeldib mulle taigen mida kiire ja lihtne valmistada. Külla aga kurtis abikaasa et kook kuiva võitu. Proovisin nii originaal retsepti kui ka teine kord sisuga: või, kaneel, suhkur, pähklid ja rosinad.. Palun soovita mis sisuga võiks veel proovida et lõpptulemus oleks n-ö mahlaka? Aitäh juba ette�� Armastan su blogi juba aastaid��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehk küpses liiga kaua? Või siis pakun, et tainas jäi liialt paks ning oleks ehk pisut rohkem õhemaks rullima pidanud?
      Täidisena võib siin katsetada erinevaid variante - kohupiimaga, õuna-kardemoni, mooni-toorjuustu-šokolaadi...

      Kustuta