8. mai 2020

Kõige lihtsam ja parem saiaretsept

Viimase kahe kuuga olen ma usinalt küpsetanud sedasama saia. See on minu arvates kõige lihtsam retsept üldse, sest kokku on vaja segada vaid kuivained ning seejärel lisada vesi. On ju lihtne! Lisaks pean ütlema, et ka lõpptulemus on lihtsalt suurepärane. Soe sai on muidugi midagi eriti head, aga võin lubada, et ka jahtunult maitseb see hästi. Seega soovitan kindlasti proovida! 

Selle retsepti järgi küpsetasin ma esialgu focacciat. Õigemini valmis see lamedam saiake pooleks jagatud retseptikomponentidega. Kui on soov saada aga vormis küpsetatud pontsakat saia, siis järgida ikka täiskogustega retsepti. Panen kirja igaks juhuks mõlemad retseptid, kuigi komponendid on suures osas samad. Mis puutub vormisaia, siis selle võid valmis küpsetada endale sobivas vormis. Ise olen kasutanud nii keeksivormi kui ka tavalist koogivormi. - küpsetamisaeg jääb ikka samaks!




Klassikaline vormisai

540 g nisujahu
2 tl soola
2 tl suhkrut
2 tl (kuhjaga) kuivpärmi
400g käesooja vett

Sega kuivained omavahel. Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi ning tõsta see võiga määritud keeksi- või koogivormi. Tee sõrmedega saiatainasse mõned augud ning küpseta siis 200 kraadi juures 30-40 minutit.


Focaccia

270 g nisujahu
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 tl (kuhjaga) kuivpärmi
1 tl kuivatatud ürte (pitsamaitseainet)
200g käesooja vett

Sega kuivained omavahel (ka ürdid). Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi käte abil lapik ca 2 cm paksune tainas. Tee sõrmedega tainasse augud, piserda peale oliiviõli, raputa peale meresoola ning kuivatatud ürte. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.


50 kommentaari :

  1. Kas saia struktuur muutub oluliselt, kui nt 100g nisujahu asendada kaera- vm jahuga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kindlasti muutub, aga ma arvan, et kindlasti mitte halvemuse poole:)

      Kustuta
  2. Kas vee asemel võiks saiaküpsetamisel kasutada ka piima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ikka võib! Piimaga tehes tuleb see sai selline tihkem. Veega valmistades selline lihtsam. Aga soovitan proovida:)

      Kustuta
  3. Milliste mõõtmetega vorm oleks kõige õigem vormisaia tegemiseks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen kasutanud täiesti klassikalise suurusega keeksivormi (sama vormi, kus ka leiba küpsetan) või siis näiteks 20cm läbimõõduga ümmargust vormi:)

      Kustuta
    2. Aitäh! Kasutasin keeksivormi,sai tuli väga kõrge. Maitselt ka väga hea :) Kas saia küpsetamisel ahjus oleks parem kasutada alt-ülevalt kuumutust või pöördõhu režiimi?

      Kustuta
    3. Seda on suur rõõm kuulda. Minu retseptide puhul on nii, et kui olen kasutanud pöördõhurežiimi, siis on see ka välja toodud. Muidu on kasutusel tavaline alt-ülalt režiim:) Siin on siis kasutusel alt-ülalt režiim!

      Kustuta
  4. Tõesti ülilihtne ja väga hea saiaretsept! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud kirjutamast. Ma olen seda nüüd nii palju kordi juba küpsetanud ja ikka vaimustus ei kao:)

      Kustuta
  5. Tere.
    Sooviksin saia teha 24cm koogi vormis kas pean koguseid muutma ? Ning kas võin noaga lõigata pealt saia ?

    VastaKustuta
  6. Kui valmistada klassikalise vormisaia koguste järgi, siis see sobib küll hästi 24cm koogivormis küpsetamiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küpsetasin saia 24cm vormis ja panin peale ka seemne segu , sai tuli imeline - väga pehme ja õhuline . Meie pere lemmik retsept nüüdsest. Aitäh ♥️

      Kustuta
    2. Rõõm! Minu üks lemmikutest on see retsept ka:)

      Kustuta
    3. Kudas ma saaks teha saia kukkleid nagu palle aga ponšakamad

      Kustuta
    4. Tuleb lihtsalt siis ükshaaval need pallikesteks vormida:)

      Kustuta
  7. Kas võib iagusuguseid vorme kasutada? Nii et kogust ega mitte midagi ei pea muuutma

    VastaKustuta
  8. Tere,kûsiks sellist asja,et kas seda kuivpärmi võib asendada ka presspärmiga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka võib, kuid selle küpsetise võlu ongi sellest, et presspärmiga ei pea mässama - seda suhkruga sulatama ja lahustama. Kuivpärm toimib selles saiaretseptis igati hästi ning seetõttu ongi see saiaretsepti nii lihtne, kus ained on vaja lihtsalt omavahel segada:)

      Kustuta
  9. Vastused
    1. Kahjuks rukkijahuga seda küpsetist tehes jääb lõpptulemus liialt tihke.

      Kustuta
  10. Kui pärmi mitte kadutada kas see sai tuleks välja halvemini või lihtsalt teistsuguselt

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui pärmi ei kasuta, siis sai ei kerki ning lõpptulemus on üsna ebaõnnestunud:)

      Kustuta
  11. Suur aitäh, Focaccia on küpsetis, mis tuli suurepäraselt välja! Nii maitsev ja lihtne teha!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tagasiside eest! Ma ise fännan ka seda retsepti väga:)

      Kustuta
  12. Super! Teinud seda teist korda ja mõlemad korrad teinud kyyslauguvõi täidisega. Niiiiii hea on :) suur aitàh retsepti eest :)

    VastaKustuta
  13. Mida ma teen valesti, et tainas ei tule absoluutselt käte küljest lahti, olles lisanud ca 1 sl õli?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Äkki liiga vähe sõtkumist? Seda tuleb teha ikka omajagu. Alati võib lisada veel pisut õli, see võib ka aidata!

      Kustuta
  14. Kas võiks ka mikseri taignakonksudega teha? Kas tuleb sama hea?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka võib, kuigi ma seda tainast nii kaua ei sõtku, et minu jaoks on lihtsam kiirelt tainas kätega valmis sõtkuda:)

      Kustuta
  15. Tere. Tahaks proovida rosinasaia. Kas selle sama retseptiga saab? Või mida peaks muutma

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, vabalt võib sama retsepti kasutada rosinasaia tegemiseks:)

      Kustuta
  16. Parem leida retsept hilja, kui üldse mitte. Aga see on imeline leid. Iganädalane külaline juba mu köögis. Aitäh!

    VastaKustuta
  17. Olen erinevaid retsepte katsetanud ja selle järgi tuli ideaalne, aitäh!
    Küsimus ka: kui kaua omatehtud sai säilib ja kas see sobib ka (ilmselt siis viilutades) külmutamiseks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil saab see sai väga kiiresti otsa, aga pakun et säilib söömiskõlblikuna ca 5 päeva. Külmutada saab ikka viilutatult:)

      Kustuta
  18. Proovisin esimest korda elus ise saia teha, väga mõnus ja hea tuli selle retseptiga aga koorik küpses kiirelt ja seest jäi veidi nätske. Kas oleks pidanud enne ahju panemist veidi vett või õli nt peale määrima?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen seda retsepti teinud väga palju kordi ning julgen kahtlustada ahjutemperatuuri. Järgmisel korral soovitan paarkümmend kraadi ahjukuumust vähendada, siis ei ole ahi nii äkiline. Kuna koorik küpses suurel kuumusel kiiresti ära, siis ei lasknud see ka nii palju sooja sisse ning seetõttu jäi nätske. Ahjukuumuse vähendamine peaks aitama:)

      Kustuta
  19. Ma küsiks, et kui kuivpärmi pakil(12g) seisab, et see pakike läheb 3-5dl vedeliku kohta, aga siin retseptis ainult 2 teelusikat, siis kummast õpetusest peaks lähtuma?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Mina olen teinud nii, nagu olen siin retseptis välja toonud. Alati on see saiaretsept õnnestunud. Teen seda väga tihti. Seega soovitan lähtuda sellest retseptist:)

      Kustuta
    2. Aitäh! Tegin esimest korda terve pakiga, tuli väga hea, proovin nüüd vähemaga ka :)

      Kustuta
  20. Kui tahan pätsi mitte vormi, kas võib lihtsalt selle koguse paksuks vorstikeseks teha ja ahju pista plaadi peal?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib:) Ta valgub küll pisut laiali, sest vorm säilitab ilusti kuju, aga saab ka ilma vormita!

      Kustuta
  21. Tere! Mis oleks saia sisetemperatuuriks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus! Ma ise nii ei mõõda, aga võiks olla ca 93-95 kraadi.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails