Viimase kahe kuuga olen ma usinalt küpsetanud sedasama saia. See on minu arvates kõige lihtsam retsept üldse, sest kokku on vaja segada vaid kuivained ning seejärel lisada vesi. On ju lihtne! Lisaks pean ütlema, et ka lõpptulemus on lihtsalt suurepärane. Soe sai on muidugi midagi eriti head, aga võin lubada, et ka jahtunult maitseb see hästi. Seega soovitan kindlasti proovida!
Selle retsepti järgi küpsetasin ma esialgu focacciat. Õigemini valmis see lamedam saiake pooleks jagatud retseptikomponentidega. Kui on soov saada aga vormis küpsetatud pontsakat saia, siis järgida ikka täiskogustega retsepti. Panen kirja igaks juhuks mõlemad retseptid, kuigi komponendid on suures osas samad. Mis puutub vormisaia, siis selle võid valmis küpsetada endale sobivas vormis. Ise olen kasutanud nii keeksivormi kui ka tavalist koogivormi. - küpsetamisaeg jääb ikka samaks!
Klassikaline vormisai
540 g nisujahu
2 tl soola
2 tl suhkrut
2 tl (kuhjaga) kuivpärmi
400g käesooja vett
Sega
kuivained omavahel. Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas
ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti
tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi
ning tõsta see võiga määritud keeksi- või koogivormi. Tee sõrmedega saiatainasse mõned augud ning küpseta siis 200
kraadi juures 30-40 minutit.
Focaccia
270 g nisujahu
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 tl (kuhjaga) kuivpärmi
1 tl kuivatatud ürte (pitsamaitseainet)
200g käesooja vett
Sega
kuivained omavahel (ka ürdid). Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas
ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti
tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi
ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi käte abil lapik
ca 2 cm paksune tainas. Tee sõrmedega tainasse augud, piserda peale
oliiviõli, raputa peale meresoola ning kuivatatud ürte. Küpseta 200
kraadi juures 15-20 minutit.
Kas saia struktuur muutub oluliselt, kui nt 100g nisujahu asendada kaera- vm jahuga?
VastaKustutaJah, kindlasti muutub, aga ma arvan, et kindlasti mitte halvemuse poole:)
KustutaKas vee asemel võiks saiaküpsetamisel kasutada ka piima?
VastaKustutaJah, ikka võib! Piimaga tehes tuleb see sai selline tihkem. Veega valmistades selline lihtsam. Aga soovitan proovida:)
KustutaMilliste mõõtmetega vorm oleks kõige õigem vormisaia tegemiseks?
VastaKustutaMina olen kasutanud täiesti klassikalise suurusega keeksivormi (sama vormi, kus ka leiba küpsetan) või siis näiteks 20cm läbimõõduga ümmargust vormi:)
KustutaAitäh! Kasutasin keeksivormi,sai tuli väga kõrge. Maitselt ka väga hea :) Kas saia küpsetamisel ahjus oleks parem kasutada alt-ülevalt kuumutust või pöördõhu režiimi?
KustutaSeda on suur rõõm kuulda. Minu retseptide puhul on nii, et kui olen kasutanud pöördõhurežiimi, siis on see ka välja toodud. Muidu on kasutusel tavaline alt-ülalt režiim:) Siin on siis kasutusel alt-ülalt režiim!
KustutaTõesti ülilihtne ja väga hea saiaretsept! :)
VastaKustutaTänud kirjutamast. Ma olen seda nüüd nii palju kordi juba küpsetanud ja ikka vaimustus ei kao:)
KustutaTere.
VastaKustutaSooviksin saia teha 24cm koogi vormis kas pean koguseid muutma ? Ning kas võin noaga lõigata pealt saia ?
Kui valmistada klassikalise vormisaia koguste järgi, siis see sobib küll hästi 24cm koogivormis küpsetamiseks.
VastaKustutaKüpsetasin saia 24cm vormis ja panin peale ka seemne segu , sai tuli imeline - väga pehme ja õhuline . Meie pere lemmik retsept nüüdsest. Aitäh ♥️
KustutaRõõm! Minu üks lemmikutest on see retsept ka:)
KustutaKudas ma saaks teha saia kukkleid nagu palle aga ponšakamad
KustutaTuleb lihtsalt siis ükshaaval need pallikesteks vormida:)
KustutaKas võib iagusuguseid vorme kasutada? Nii et kogust ega mitte midagi ei pea muuutma
VastaKustutaOleneb sellest, kui suur ja milline see vorm on:)
KustutaTere,kûsiks sellist asja,et kas seda kuivpärmi võib asendada ka presspärmiga?
VastaKustutaIkka võib, kuid selle küpsetise võlu ongi sellest, et presspärmiga ei pea mässama - seda suhkruga sulatama ja lahustama. Kuivpärm toimib selles saiaretseptis igati hästi ning seetõttu ongi see saiaretsepti nii lihtne, kus ained on vaja lihtsalt omavahel segada:)
KustutaKas ainult rukkijahuga ka saab?
VastaKustutaKahjuks rukkijahuga seda küpsetist tehes jääb lõpptulemus liialt tihke.
KustutaKui pärmi mitte kadutada kas see sai tuleks välja halvemini või lihtsalt teistsuguselt
VastaKustutaKui pärmi ei kasuta, siis sai ei kerki ning lõpptulemus on üsna ebaõnnestunud:)
KustutaSuur aitäh, Focaccia on küpsetis, mis tuli suurepäraselt välja! Nii maitsev ja lihtne teha!
VastaKustutaAitäh tagasiside eest! Ma ise fännan ka seda retsepti väga:)
KustutaSuper! Teinud seda teist korda ja mõlemad korrad teinud kyyslauguvõi täidisega. Niiiiii hea on :) suur aitàh retsepti eest :)
VastaKustutaNii tore! Tänud tagasiside eest:)
KustutaMida ma teen valesti, et tainas ei tule absoluutselt käte küljest lahti, olles lisanud ca 1 sl õli?
VastaKustutaTere! Äkki liiga vähe sõtkumist? Seda tuleb teha ikka omajagu. Alati võib lisada veel pisut õli, see võib ka aidata!
KustutaKas võiks ka mikseri taignakonksudega teha? Kas tuleb sama hea?
VastaKustutaIkka võib, kuigi ma seda tainast nii kaua ei sõtku, et minu jaoks on lihtsam kiirelt tainas kätega valmis sõtkuda:)
KustutaTere. Tahaks proovida rosinasaia. Kas selle sama retseptiga saab? Või mida peaks muutma
VastaKustutaJaa, vabalt võib sama retsepti kasutada rosinasaia tegemiseks:)
KustutaParem leida retsept hilja, kui üldse mitte. Aga see on imeline leid. Iganädalane külaline juba mu köögis. Aitäh!
VastaKustutaVäga tore:)
KustutaOlen erinevaid retsepte katsetanud ja selle järgi tuli ideaalne, aitäh!
VastaKustutaKüsimus ka: kui kaua omatehtud sai säilib ja kas see sobib ka (ilmselt siis viilutades) külmutamiseks?
Meil saab see sai väga kiiresti otsa, aga pakun et säilib söömiskõlblikuna ca 5 päeva. Külmutada saab ikka viilutatult:)
KustutaProovisin esimest korda elus ise saia teha, väga mõnus ja hea tuli selle retseptiga aga koorik küpses kiirelt ja seest jäi veidi nätske. Kas oleks pidanud enne ahju panemist veidi vett või õli nt peale määrima?
VastaKustutaMa olen seda retsepti teinud väga palju kordi ning julgen kahtlustada ahjutemperatuuri. Järgmisel korral soovitan paarkümmend kraadi ahjukuumust vähendada, siis ei ole ahi nii äkiline. Kuna koorik küpses suurel kuumusel kiiresti ära, siis ei lasknud see ka nii palju sooja sisse ning seetõttu jäi nätske. Ahjukuumuse vähendamine peaks aitama:)
KustutaMa küsiks, et kui kuivpärmi pakil(12g) seisab, et see pakike läheb 3-5dl vedeliku kohta, aga siin retseptis ainult 2 teelusikat, siis kummast õpetusest peaks lähtuma?
VastaKustutaTere! Mina olen teinud nii, nagu olen siin retseptis välja toonud. Alati on see saiaretsept õnnestunud. Teen seda väga tihti. Seega soovitan lähtuda sellest retseptist:)
KustutaAitäh! Tegin esimest korda terve pakiga, tuli väga hea, proovin nüüd vähemaga ka :)
KustutaSuurepärane!
KustutaKui tahan pätsi mitte vormi, kas võib lihtsalt selle koguse paksuks vorstikeseks teha ja ahju pista plaadi peal?
VastaKustutaVõib:) Ta valgub küll pisut laiali, sest vorm säilitab ilusti kuju, aga saab ka ilma vormita!
Kustutaülihea
VastaKustutaToreee:)
KustutaTere! Mis oleks saia sisetemperatuuriks?
VastaKustutaTervitus! Ma ise nii ei mõõda, aga võiks olla ca 93-95 kraadi.
Kustuta