Olen siin tasapisi end rabarberilainele sättimas, sest need hapukad headused on juba omajagu peenramaal kasvanud ning täiesti sobilikud juba mahlaste kookide valmistamiseks. Seega ei saa järgneval kuul rabarberikookidest kuidagi kaarega mööduda. Minule meeldib rabarberiküpsetiste puhul nende mõnus hapukas mekk, mis aeg-ajalt maitsemeeli ärgitab. Ja muidugi mahlasus, mida rabarberivarred pakuvad küpsetistes kuhjaga! Hetkel jagan üht mõnusat kodust koogiretsepti, mis on inspiratsiooni saanu purukoogist ning klassikalisest toskakoogist. Kui need kaks küpsetist üht vormi panna, siis saab sellest tulla ainult head. Ja tuligi - õrnalt hapuka alatooniga kook, millel täidiseks mandline toskatäidis ning mida katab kodune purukate. Head katsetamist!
See retsept ilmus ka 20.05.2020 ajakirjas Naisteleht. Täpsemalt rubriigis "Puust ja punaseks", milles jagan erinevaid sammsammulisi retsepte!
Valmistamisaeg: 30 minutit+küpsemisaeg
Mitmele: 10 koogiviilu
Purutainas:
180 g nisujahu
2 sl suhkrut
0,25 tl soola
150 g võid
Rabarberitäidis:
400 g rabarbereid
50 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl maisitärklist
Toskakate:
100 g võid
100 g pruuni suhkrut
50 ml rõõska koort (35%)
100 g mandlilaaste
Taina valmistamiseks pane kuivained kaussi, lisa võitükid.
Sõtku tainas purutaoliseks massiks. Väldi ülesegamist, sest nii muutub
purutainas ühtlaseks tainamassiks ning kaob purune tekstuur!
Kata koogivormi (Ø20-21cm) põhi küpsetuspaberiga ning määri ääred võiga. Raputa pool segust koogivormi. Koori ja tükelda rabarber. Sega rabarberitükid ülejäänud rabarberitäidise ainetega. Tõsta segu koheselt vormi purukattele. Ära lase rabarberitäidisel kaua
seista, kuna nii hakkab eralduma rabarberitükkidest vedelikku! Küpseta kooki 180 kraadi juures 20 minutit. Selleks ajaks on rabarber parajalt pehmenenud.
Koogi küpsemise ajal valmista toskakate: pane potti või, pruun suhkur,
rõõsk koor ning kuumuta keskmisel kuumusel 5-7 minutit, ise aeg-ajalt
segu segades. Seejärel lisa segades mandlilaastud ning kuumuta veel
minutike. Laota toskakate 20 minutit küpsenud koogile.
Toskakattele raputa peale ülejäänud purukate ning küpseta kooki 180 kraadi juures veel 30-35 minutit
Kas rabarberite kogus on varred või tükid?
VastaKustutaKoorimata varred:)
KustutaKindlasti proovin :) Kust see armas koogialus pärit on?
VastaKustutaTegelikult ei ole tegemist koogialusega. See on nö pildistamise jaoks kokku ehitatud koogialus supikausist ja lamedast taldrikust:)
KustutaKõige parem rabarberikook, mida siiani teinud ja söönud!😊
VastaKustutaSeda on nii tore kuulda:) Aitäh!
KustutaKas see kook on parim kohe või peale täielikku jahtumist?
KustutaMa ei oskagi seda öelda, oleneb täiesti maitsemeeltest. Soojana on ta krõbedam, jahtununa aga mahlasem ja jällegi täiesti teistmoodi:)
KustutaKui seda kooki teha suurema ahjuplaadi peal, kuidas siis koguseid arvestada, kas topelt sobiks?
VastaKustutaMa ei julge kindlalt öelda, kas topeltkogused terve suure ahjuplaadi ilusti täidaksid.
KustutaKui aga valmistamise käigus selgub, et ei täida, siis võib alati fooliumist ääre ahjuplaadile panna vastavalt sellele, kui palju kooki tainast välja tuleb:)
Kas külmutatud rabarberitest võika ka samamoodi kooki teha?
VastaKustutaPõhimõtteliselt võib, aga ma ise ei vaimustu külmutatud rabarberit kasutama.Pole nagu see, aga kook untsu ei lähe:)
Kustuta