26. mai 2021

Kihilised praesaiad juustukastme, avokaado ja päikesekuivatatud tomatitega

Pean päris ausalt tunnistama, et pole pikka aega seesugust võileiba teinud. Seda suurem rõõm oli aga maitsemeeltel kogu selle kombo üle. Need kihilised pannil kuldseks praetud saiad maitsevad tõepoolest suurepäraselt, sest krõbeda ümbrise sees peitub ulmeliselt hea täidis. Seega, kui oled avokaadosõber ning rukola toob samuti suu naerule, siis kohe kindlasti pead neid võileibasid proovima. Muidugi on need parimad otse pannilt tulles, sest siis on sai mõnusalt võine ja krõbe!


Juustukastmena kasutasin Panzani nelja juustu kastet, mis loomulikult sobib kiirelt erinevate pastaroogade valmistamiseks. Sedasama juustukastet saad aga lisada kastmeks suvistele salatitele, vrapi valmistamisel täidisesse, valmistada ahjuroogasid või määrida maitseks ahjus küpsetatud kanakintsulihale. Võimalusi on rohkesti ning mina kasutasingi seda kastet just kihiliste võileibade valmistamisel! Toimis imehästi.


Kogus: 3
Valmistamisaeg: 10-15 minutit
Muu info: Võid saia asendada ka leivaga!

6 viilu (täistera) röstsaia
6 tl (kuhjaga) juustukastet (Panzani)
6 viilu juustu
1 avokaado
3-5 tl päikesekuivatatud tomateid (hakituna)
peotäis rukolalehti
toasooja võid
soola, pipart

Laota röstsaiad alusele ning määri viiludele juustukaste, selle peale tõsta juustuviilud. Kaabi avokaadost viljaliha välja ning purusta kahvliga, jaota segu saiaviiludele ning maitsesta kergelt soola ja pipraga. Tõsta saiadele päikesekuivatatud tomatid ning rukolalehed ning ühenda 2 röstsaia omavahel, et saaksid 3 kihilist võileiba.

Määri saiade pealmised osad võiga kokku ning aseta saiad pannile võine pool all. Küpsemise ajal määri ka ülemine pool võiga kokku. Prae saiasid seni, kuni need on alt kuldpruunid. Seejärel pööra ettevaatlikult saiad ümber ning küpseta ka teiselt poolt kuldseks. Enne serveerimist poolita saiad diagonaalselt ning serveeri koheselt.


Retsept valmis koostöös Panzaniga.

11. mai 2021

Riisikook apelsini ja kaneeliga

See kook on midagi erilist ja teistmoodi. Riisikook ei ole just tavapärane, kuid selle kreemjas maitserohke sisu ning muretainast ümbris teevad sellest küpsetisest tõelise maitseelamuse. Keerulisi nippe see kook ei vaja, on lihtsalt oluline, et riisi keetmisel jälgid, mis potis toimumas on! Vastasel juhul võib riis põhja kõrbeda ning koogiteoga peab otsast pihta hakkama. Muus osas miskit keerukat ei ole! 


Kogemused näitavad, et osadele meeldib see kook valmistamise päeval, siis kui see on jõudnud parasjagu jahtuda ning maitseid koguda! Osadele meeldib jällegi siis, kui kook on jahtunud ning kergelt külmkapikülm. Maitse üle ei vaielda ning seega saab igaüks otsustada, milline see variant kõige parem on.


PS! Koogi valmistamisel kasutasin jasmiiniriisi, mis on kergelt pähklise maitsega ning peale keetmist pisut kleepuv, mis on selle koogi valmistamisel ülioluline. Seetõttu ära asendada seda riisi tavalise riisiga!

Kogus: 10-12 tk
Valmistamisaeg: 1 h + küpsemisaeg
Muu info:
-pool piimakogusest võid asendada ka mandlipiimaga!
-vastavalt hooajale võid koogipõhjale lisada ka rabarbereid, õunu, mustikaid vms

200 g Risella jasmiiniriisi
4 dl vett
1 tl soola
5 dl täispiima
2 kaneelipulka
1 apelsini riivitud koor
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
75 g võid
200 g kohupiimapastat (maitsestamata)
4 muna
350 g magusat muretainast

Pane riis koos vee ja soolaga potti ning lase keema tõusta, seejärel kuumuta keskmisel kuumusel 10 minutit ehk seni, kuni vesi on enamuses imendunud. Seejärel lisa piim, kaneelipulgad ja apelsinikoor. Sega läbi ning lase madalal kuumusel vaikselt podisedes valmida ca 30-40 minutit (vahepeal sega). Selleks ajaks peab olema riis täiesti pehme. Seejärel sega juurde suhkrud, või ning kohupiimapasta. Lase riisisegul jahtuda 15-20 minutit. Seejärel sega juurde munad.

Kata koogivormi põhi (Ø20cm) küpsetuspaberiga ning määri ääred kokku võiga. Rulli muretainas õhemaks ning vooderda sellega vormi põhi ja täielikult ka ääred. Tõsta vormi riisisegu ning küpseta kooki 160 kraadi juures 35-45 minutit. Lase jahtuda ning serveeri!

Retsept valmis koostöös Risellaga!