26. oktoober 2021

Pontsakas lõhevõiku avokaadokreemiga

Lihtsad ja toimivad toidud on alati kõige paremad ning seetõttu on siin üks eriti mõnus võileivasoovitus. See koosneb soja-meemarinaadis lõhest, avokaadokreemist ja ohtralt värskest kraamist. See võileib valmib küllaltki lihtsalt ning ei nõua palju valmistamisvaeva, mistõttu sobib see nii lõunasöögiks, aga ka kiireks lõunapalaks või õhtuseks kehakinnituseks.

PS! Novembrikuu lõpus on ilmumas uus BalticChefs kokaraamat ning see retsept valmiski minul ühes seda raamatut tutvustavas videos. Tegemist on ainulaadse kokaraamatuga, kuhu on kokku kogutud kolme Balti riigi kokkade retseptid! 90 kokka, 180 retsepti, 1 mahukas kokaraamat! Raamatut saab hetkel soodushinnaga ette tellida BalticChefs ametlikult lehelt! 

Kogus: 1 võileib
Valmistamisaeg: 15 minutit

1 Lapi leib (Fazer)
2 vutimuna
rohelist salatit
kurki, ribastatuna
kirsstomateid
koriandrit
soola, pipart

Marinaadis lõhe:
50-75 g toorest lõhefileed
1 sl teriyaki kastet
1 sl heledat sojakastet
0,5 tl seesamiõli
0,5-1 tl pehmet mett

Avokaadokreem:
1 avokaado
2-3 sl oliiviõli
1-2 tl laimist pressitud mahla
0,5 tl suitsutatud paprikahelbeid (soovi korral)
soola, pipart

Esmalt pane lõheviilud marinaadi. Sega kõik kastmekomponendid omavahel ning lisa lõhefilee sellesse maitsestuma. Seejärel valmista avokaadokreem, purusta kahvliga avokaado viljaliha, lisa oliiviõli, laimimahl ning paprikahelbed. Maitsesta!

Keeda vutimune keevas vees 3 minutit, seejärel „ehmata“ neid külmas ning koori munakoor. Kuumuta lapi leiba mõlemalt poolt kergelt pannil. Määri peale avokaadokreem. Seejärel aseta peale roheline salat, kurgiribad, poolitatud kirsstomatid ja vutimunapoolikud. Tõsta peale lõhefilee, raputa peale koriandrit ning maitsesta. Soovi korral võid nirista peale pisut marinaadivedelikku. Serveeri!

Retsept valmis koostöös Fazeriga!

25. oktoober 2021

Lihtne kodujuustukook

Maitsev ja kodune koogike lihtsatest toorainetest. Kodujuust ja sulatatud juust sobivad selle koogi koostisesse nii hästi. Kodujuust annab tummisust ja n-ö kohupiimast maitset. Sulatatud juust annab aga juurde kerget soolakust ja kreemisust. Kusjuures, magusa koogi koostisesse sobib sulatatud juust suurepäraselt, kuigi see võib paljudele esmapilgul pisut kummaline tunduda.


Põhi:
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli
näpuotsatäis soola
125 g võid

Täidis:
600 g kodujuustu
300 g sulatatud juustu (nt Merevaik)
3 muna
175 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 sl jahu

Hapukoorekate:
ca 100 g hapukoort
vanillisuhkrut
tuhksuhkrut

Sega omavahel kuivained, lisa või ning sega purutaoliseks massiks. Tõsta purutainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø24cm) põhjale. Katte jaoks sega omavahel kodujuust ja sulatatud juust, lisa segades ülejäänud ained. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 40-45 minutit. Lülita ahi välja ning lase koogil suletud ahjuuksega 30 minutit seista. Enne serveerimist hoia kooki külmkapis.

Hapukoorekatte valmistamiseks maitsesta hapukoor vanillisuhkru ja tuhksuhkruga ning määri see koogile. Kaunista meelepäraselt ning serveeri!

22. oktoober 2021

Lihtsasti valmiv õhtusöök - sidrunipasta!

Sidrunipasta on üks särtsakas roog, mis sobib eriti hästi valmistamiseks just siis, kui aega kokkamiseks napib. See pasta valmib vähestest komponentidest ning tänu sellele on see toit mõnusalt lihtsa olemusega.

Antud pastaroa valmistamisel kasutasin Panzani Selezione Di Chef tagliatelle pastat. Ma ei tea, kas olete märganud, aga hiljuti tõi Panzani müügile sellesama Selezione di Chef tootesarja, mille võtmesõnaks on kvaliteetne pasta, mis valmistatud värsketest munadest. Tänu sellele on lõpptulemus kordi maitsvam ja tekstuur tuntavalt parem. Uuest tootevalikust leiad 3 erinevat pastasorti: tagliatelle, farfalle ja collerette.

Kogus: 2
Valmistamisaeg: 15 minutit
Muu info: ilma lihata!

200 g tagliatelle pastat ( Panzani Selezione Di Chef)
soola, pipart
2 sl võid
4 küüslauguküünt
suur peotäis rukolalehti
0,5 sidruni pressitud mahl ja riivitud koor
4 sl riivitud parmesani
0,5 tl tšillihelbeid
1 dl rõõska koort (35%)

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta seejärel, aga jättes alles umbes pool klaasi pastakeeduvett.

Sulata pannil või ning kuumuta selles läbi peenekshakitud küüslauguküüned. Lisa pasta, sega läbi ning sega juurde rukolalehed, sidrunimahl ja -koor, parmesan ning tšillihelbed. Kuumuta kiirelt läbi ning seejärel lisa vahukoor. Vajadusel lisa täiendavalt pisut pastakeeduvett, kui lõpptulemus pisut kuiv tundub. Maitsesta lõplikult ning serveeri!

Retsept valmis koostöös abestore.ee ja Panzani!

18. oktoober 2021

Kohupiimakreemiga õuna-martsipanistritsel

Stritsel on alati mõte ning seetõttu jagan ühe eriti mahlase stritsli retsepti! Õun, martsipan ja kohupiim on ideaalne kombinatsioon. Lõpptulemus jääb meeldivalt magus, samas õrnalt mandline ja parajalt kohupiimane.

Sobib hästi valmistamiseks mis tahes ajal! Retsepti jagasin ka Naistelehes (august 2021).


Tainas:
10 g kuivpärmi
50 g suhkrut
1 tl soola
400 g nisujahu
2,5 dl täispiima
50 g toasooja võid

Kohupiimatäidis:
250 g kohupiimapastat
1 sl suhkrut
25 g vanillikastmepulbrit (Ekströms)
0,5 muna

Õuna-martsipanitäidis:
50 g toasooja võid
2 tl kaneeli
1 sl suhkrut
200 g puhastatud õunatükke
100 g martsipanimassi

Peale:
Tainast järelejäänud 0,5 muna

Taina valmistamiseks sega omavahel kuivained. Kuumuta piim potis pisut soojemaks kui käesoojaks ning sega kuivainetega. Sõtku juurde või ning sega tainas ühtlaseks. Lase tainapallil 50 kraadises ahjusoojuses kerkida umbes 30 minutit.

Kerkimise ajal valmista täidised. Kohupiimatäidise valmistamiseks pane kõik komponendid kaussi ning sega ühtlaseks. Õuna martsipanitäidise valmistamiseks vahusta toasoe või kaneeli ja suhkruga. Tükelda õunad.

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ristkülikuks. Laota poolele tainapoolele kohupiimatäidis ning teisele poolele määri kaneelivõi, millele raputa peale õuna- ja martsipanitükid.  Lõika kahe täidise vahelt tainas pooleks. Rulli mõlemad tainapooled kokku. Jälgi, et mõlemad rullitud pooled oleksid ühepikkused, vajadusel venita rullitud tainavorstid ühepikkuseks. Tõsta rullid kõrvuti ning põimi need omavahel kokku: esmalt tõsta üks rull teisest üle ja seejärel teine. Korda tegevust.

Tõsta põimitud stritsel ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200 kraadi juures 25-35 minutit.