Esimene advent on saabunud ning seetõttu on vägagi õige aeg jagada üht põnevat piparkoogiretsepti. Lõpptulemusena valmivad sellest parajalt krõbedad ja maitserohked piparkoogikesed. Kui soovid, võid vürtside kogust retseptid isegi suurendada, et jõuluseid maitseid veelgi rohkem oled.
Need küpsised on ehedad jõuluküpsised, mis aga tegelikult sobivad valmistamiseks igal ajal!
Valmistamisaeg: 30 min + tahenemisaeg
Kogus: pisut üle 550 g
Muu: Laktoosivaba! Gluteenivaba! Vegan! Ei sisalda valget suhkrut
200 g tahiinit
125 g vahtrasiirupit
1 tl nelki
3 vürtsitera
225 g mandlijahu
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl muskaatpähklit
1 tl kardemoni
Kuumuta tahiini potis pehmeks. Tee seda madalal kuumusel ise pidevalt segades, et mass põhja ei kõrbeks. Lisa vahtrasiirup ning sega kuumutades kogu segu kiirelt ühtlaseks. Segu peaks jääma paksemapoolsem. Jahvata nelk ja vürtsiterad kohviveskis peeneks puruks. Kui kohviveski puudub, siis purusta need uhmris.
Pane kuivained kaussi (ka vürtsid) ja sega ühtlaseks. Lisa eelnevalt kuumutatud tahiinisegu. Sega kogu segu korralikult ühtlaseks, kuni tainas ilusti kokku jääb! Sõtku julgelt kätega.
Vormi valminud tainast pall, paki see toidukilesse ning lase külmkapis taheneda tunnike. Seejärel rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Tegutse kiiresti, sest mida kiiremini saad külmkapist võetud tainapalliga piparkoogikujukesi vormima hakkama, seda lihtsamini töödeldav tainas on!
Vormi lahtirullitud tainast piparkoogid ning tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta piparkooke 175 kraadi juures 12 minutit.
Retsepti ilmus ka sammsammulise õpetusena ajakirjas Naisteleht (24.11.2021)