28. november 2021

Krõbedad piparkoogid (laktoosi- ja gluteenivaba)

Esimene advent on saabunud ning seetõttu on vägagi õige aeg jagada üht põnevat piparkoogiretsepti. Lõpptulemusena valmivad sellest parajalt krõbedad ja maitserohked piparkoogikesed. Kui soovid, võid vürtside kogust retseptid isegi suurendada, et jõuluseid maitseid veelgi rohkem oled.

Need küpsised on ehedad jõuluküpsised, mis aga tegelikult sobivad valmistamiseks igal ajal!


Valmistamisaeg: 30 min + tahenemisaeg
Kogus: pisut üle 550 g
Muu: Laktoosivaba! Gluteenivaba! Vegan! Ei sisalda valget suhkrut

200 g tahiinit
125 g vahtrasiirupit
1 tl nelki
3 vürtsitera
225 g mandlijahu
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl muskaatpähklit
1 tl kardemoni 

Kuumuta tahiini potis pehmeks. Tee seda madalal kuumusel ise pidevalt segades, et mass põhja ei kõrbeks. Lisa vahtrasiirup ning sega kuumutades kogu segu kiirelt ühtlaseks. Segu peaks jääma paksemapoolsem. Jahvata nelk ja vürtsiterad kohviveskis peeneks puruks. Kui kohviveski puudub, siis purusta need uhmris.

Pane kuivained kaussi (ka vürtsid) ja sega ühtlaseks. Lisa eelnevalt kuumutatud tahiinisegu. Sega kogu segu korralikult ühtlaseks, kuni tainas ilusti kokku jääb! Sõtku julgelt kätega. 

Vormi valminud tainast pall, paki see toidukilesse ning lase külmkapis taheneda tunnike. Seejärel rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Tegutse kiiresti, sest mida kiiremini saad külmkapist võetud tainapalliga piparkoogikujukesi vormima hakkama, seda lihtsamini töödeldav tainas on!

Vormi lahtirullitud tainast piparkoogid ning tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta piparkooke 175 kraadi juures 12 minutit. 

Retsepti ilmus ka sammsammulise õpetusena ajakirjas Naisteleht (24.11.2021)

23. november 2021

Imeline mandlikoogipuder

Selle hommikupudru peaosaliseks on kinoa, mille usku ma juba üsna pikalt olen. Mulle meeldib kinoast meisterdada lihtsasti valmivaid panniroogasid (loe: pannisegadikke), kus lisaks keedetud kinoaga rändab pannile veel rukolat, küpsetatud kanaliha või lõhe, parmesani, suvikõrvitsat ja ürte, mida kõike kroonib muna, mis koos ülejäänud seltskonnaga mõnusalt ühtseks roaks küpseb. Kinoa on suurepärane ka erinevates toitvates salatites ning suudab alati minu külalisi üllatada. Olen kinoast väga edukalt teinud ka šokolaadikooki ning asendanud seda ka paisutatud riisi asemel šokolaadimaiuste valmistamisel. 

Seekord keetsin aga kinoast putru, mida olen pudruarmastajana samuti üsna tihti teinud. Kuigi üldjuhul rändab minu hommikukaussi just soolane puder (soovitan kinoast hommikuputru avokaadopüree, juustulaastude, soolalõhe ja pošeeritud munaga), siis seekord meisterdasin hoopis miskit magust. See magus mandlikoogipuder on lõpptulemusena mõnusalt tummine, maitserikas ning tekitab natuke ka sõltuvust.

PS! Kinoa ehk tšiili hanemalts on valgurikas ja gluteenivaba, sisaldab rohkelt magneesiumi, rauda, kaaliumi ning arvestatavas koguses vaske, tsinki ning fosforit. Veega keedetult on selle terad pisikesed ning tekstuurilt nagu kaaviar.

Mitmele: 2
Valmistamisaeg: 15 minutit
Muu info: Gluteenivaba! Laktoosivaba!

1 dl kinoad (Risella)
4 dl mandlipiima
2 küpset pirni, riivituna
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
0,5-1 tl kardemoni
0,5 tl muskaatpähklit
1-2 sl vahtrasiirupit
1 (kuhjaga) sl maapähklivõid

Peale:
marju, pähkleid jne

Loputa kinoa vee all. Pane retsepti 8 esimest komponenti potti ning lase segul keema tõusta. Seejärel kuumuta madalal kuumusel ca 8-10 minutit. Lisa segades vahtrasiirup ning maapähklivõi. Vajadusel lisa täiendavalt mandlipiima Lülita ahi välja ning lase pudrul kaane all järelvalmida 5-8 minutit. Maitsesta lõplikult ning serveeri! 

Retsept valmis koostöös abestore.ee
Retseptis on kasutatud Risella kinoad!