16. detsember 2021

Eriti lihtne lõunasöök: 15 minutiga valmiv maitserohke riisisegadik

Kes meist ei armastaks retsepte, mille tulemusena valmib roog hetkega! Kui Sa otsid eriti lihtsat ja kiiresti valmivat lõunasööki, siis tõenäoliselt on selline toit Teie ees. See on tõesti ääretult maitsev riisiroog, mille teeb eriliseks maitserohke kaste, mis kogu toitu seob. Konkreetse toidu valmistamisel kasutasin lisandina ka tofut, kuid võid sama rooga valmistada ka kala- või linnulihaga. 

See toit valmis pikateralise basmatiriisiga, mis on tuntud oma aromaatsuse ning kerge ja koheva tekstuuriga. Keetmisel ei ole samuti ohtu, et see hetkega liialt pehmeks läheb. Ja sellesse toitu sobib see riisisort nagu valatult ning soovitangi kasutada basmatiriisi erinevates pannisegadikes*

*PS! Minu jaoks tähendab pannisegadik pannil kokku segatud eriti kiiresti valmivat lõunarooga. Enamasti on see suurepärane külmkapitühjendusroog, mis valmib just sellest, mis parasjagu külmkapis olemas on. Ka seda rooga on hea nimetada segadikuks, kuna valmib ilma suurema vaevata ning kuhu võid lisandiks lisada kõike seda, mis külmkapis olemas on!

Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 15 minutit
Muu info: ilma lihata!

1,5 dl Risella basmatiriisi
1 väike sibul
150 g tofut
2 küüslauguküünt, hakituna
1-2 sl tšillit, hakituna
1 tl ingverit, hakituna
peotäis basiilikulehti

Kaste:
3 sl austrikastet
1 sl kalakastet
3 sl sojakastet
1 tl mett
2 tl laimist pressitud mahla

Keeda riis soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Samal ajal haki sibul ning lõika tofu kuubikuteks. Prae pannil minutijagu sibulat koos ülejäänud hakitud komponentidega. Lisa tofukuubikud ning prae sibula pehmenemiseni. Sega kastmeained omavahel.

Lisa pannile keedetud riis ja basiilikulehed, sega läbi ning vala segades juurde kaste. Maitsesta lõplikult ning serveeri!

Retsept valmis koostöös abestore.ee
Retseptis on kasutatud Risella basmatiriisi!

9. detsember 2021

Alati õnnestuv kana-brokolisupp

See supp on tõeline päästja siis, kui kokata väga ei viitsi või hoopis siis, kui soovid kiiresti miskit nälja peletamiseks valmistada. Sellistel puhkudel tulebki appi just kana-brokolisupp, mis on toitev, maitsev, soojendav ning valmib ülilihtsalt!

Mitmele: 4
Valmistamisaeg: 20 min

300 g kanafileed
1 sellerivars
1,5 l puljongit
500 g brokolit
50 g spagette
200 g sulatatud juustu
soola, pipart

Tükelda kanafilee ja seller. Prae õliga piserdatud pannil lihatükid küpseks. Poole küpsemise pealt lisa selleritükid. Vala juurde puljong, lisa brokoliõisikud ja tükkideks murtud spagetid. Keeda pehmenemiseni. Seejärel lisa sulatatud juust ning sega pidevalt sulamiseni. Maitsesta soola ja pipraga.

28. november 2021

Krõbedad piparkoogid (laktoosi- ja gluteenivaba)

Esimene advent on saabunud ning seetõttu on vägagi õige aeg jagada üht põnevat piparkoogiretsepti. Lõpptulemusena valmivad sellest parajalt krõbedad ja maitserohked piparkoogikesed. Kui soovid, võid vürtside kogust retseptid isegi suurendada, et jõuluseid maitseid veelgi rohkem oled.

Need küpsised on ehedad jõuluküpsised, mis aga tegelikult sobivad valmistamiseks igal ajal!


Valmistamisaeg: 30 min + tahenemisaeg
Kogus: pisut üle 550 g
Muu: Laktoosivaba! Gluteenivaba! Vegan! Ei sisalda valget suhkrut

200 g tahiinit
125 g vahtrasiirupit
1 tl nelki
3 vürtsitera
225 g mandlijahu
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl muskaatpähklit
1 tl kardemoni 

Kuumuta tahiini potis pehmeks. Tee seda madalal kuumusel ise pidevalt segades, et mass põhja ei kõrbeks. Lisa vahtrasiirup ning sega kuumutades kogu segu kiirelt ühtlaseks. Segu peaks jääma paksemapoolsem. Jahvata nelk ja vürtsiterad kohviveskis peeneks puruks. Kui kohviveski puudub, siis purusta need uhmris.

Pane kuivained kaussi (ka vürtsid) ja sega ühtlaseks. Lisa eelnevalt kuumutatud tahiinisegu. Sega kogu segu korralikult ühtlaseks, kuni tainas ilusti kokku jääb! Sõtku julgelt kätega. 

Vormi valminud tainast pall, paki see toidukilesse ning lase külmkapis taheneda tunnike. Seejärel rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Tegutse kiiresti, sest mida kiiremini saad külmkapist võetud tainapalliga piparkoogikujukesi vormima hakkama, seda lihtsamini töödeldav tainas on!

Vormi lahtirullitud tainast piparkoogid ning tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta piparkooke 175 kraadi juures 12 minutit. 

Retsepti ilmus ka sammsammulise õpetusena ajakirjas Naisteleht (24.11.2021)

23. november 2021

Imeline mandlikoogipuder

Selle hommikupudru peaosaliseks on kinoa, mille usku ma juba üsna pikalt olen. Mulle meeldib kinoast meisterdada lihtsasti valmivaid panniroogasid (loe: pannisegadikke), kus lisaks keedetud kinoaga rändab pannile veel rukolat, küpsetatud kanaliha või lõhe, parmesani, suvikõrvitsat ja ürte, mida kõike kroonib muna, mis koos ülejäänud seltskonnaga mõnusalt ühtseks roaks küpseb. Kinoa on suurepärane ka erinevates toitvates salatites ning suudab alati minu külalisi üllatada. Olen kinoast väga edukalt teinud ka šokolaadikooki ning asendanud seda ka paisutatud riisi asemel šokolaadimaiuste valmistamisel. 

Seekord keetsin aga kinoast putru, mida olen pudruarmastajana samuti üsna tihti teinud. Kuigi üldjuhul rändab minu hommikukaussi just soolane puder (soovitan kinoast hommikuputru avokaadopüree, juustulaastude, soolalõhe ja pošeeritud munaga), siis seekord meisterdasin hoopis miskit magust. See magus mandlikoogipuder on lõpptulemusena mõnusalt tummine, maitserikas ning tekitab natuke ka sõltuvust.

PS! Kinoa ehk tšiili hanemalts on valgurikas ja gluteenivaba, sisaldab rohkelt magneesiumi, rauda, kaaliumi ning arvestatavas koguses vaske, tsinki ning fosforit. Veega keedetult on selle terad pisikesed ning tekstuurilt nagu kaaviar.

Mitmele: 2
Valmistamisaeg: 15 minutit
Muu info: Gluteenivaba! Laktoosivaba!

1 dl kinoad (Risella)
4 dl mandlipiima
2 küpset pirni, riivituna
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
0,5-1 tl kardemoni
0,5 tl muskaatpähklit
1-2 sl vahtrasiirupit
1 (kuhjaga) sl maapähklivõid

Peale:
marju, pähkleid jne

Loputa kinoa vee all. Pane retsepti 8 esimest komponenti potti ning lase segul keema tõusta. Seejärel kuumuta madalal kuumusel ca 8-10 minutit. Lisa segades vahtrasiirup ning maapähklivõi. Vajadusel lisa täiendavalt mandlipiima Lülita ahi välja ning lase pudrul kaane all järelvalmida 5-8 minutit. Maitsesta lõplikult ning serveeri! 

Retsept valmis koostöös abestore.ee
Retseptis on kasutatud Risella kinoad!

26. oktoober 2021

Pontsakas lõhevõiku avokaadokreemiga

Lihtsad ja toimivad toidud on alati kõige paremad ning seetõttu on siin üks eriti mõnus võileivasoovitus. See koosneb soja-meemarinaadis lõhest, avokaadokreemist ja ohtralt värskest kraamist. See võileib valmib küllaltki lihtsalt ning ei nõua palju valmistamisvaeva, mistõttu sobib see nii lõunasöögiks, aga ka kiireks lõunapalaks või õhtuseks kehakinnituseks.

PS! Novembrikuu lõpus on ilmumas uus BalticChefs kokaraamat ning see retsept valmiski minul ühes seda raamatut tutvustavas videos. Tegemist on ainulaadse kokaraamatuga, kuhu on kokku kogutud kolme Balti riigi kokkade retseptid! 90 kokka, 180 retsepti, 1 mahukas kokaraamat! Raamatut saab hetkel soodushinnaga ette tellida BalticChefs ametlikult lehelt! 

Kogus: 1 võileib
Valmistamisaeg: 15 minutit

1 Lapi leib (Fazer)
2 vutimuna
rohelist salatit
kurki, ribastatuna
kirsstomateid
koriandrit
soola, pipart

Marinaadis lõhe:
50-75 g toorest lõhefileed
1 sl teriyaki kastet
1 sl heledat sojakastet
0,5 tl seesamiõli
0,5-1 tl pehmet mett

Avokaadokreem:
1 avokaado
2-3 sl oliiviõli
1-2 tl laimist pressitud mahla
0,5 tl suitsutatud paprikahelbeid (soovi korral)
soola, pipart

Esmalt pane lõheviilud marinaadi. Sega kõik kastmekomponendid omavahel ning lisa lõhefilee sellesse maitsestuma. Seejärel valmista avokaadokreem, purusta kahvliga avokaado viljaliha, lisa oliiviõli, laimimahl ning paprikahelbed. Maitsesta!

Keeda vutimune keevas vees 3 minutit, seejärel „ehmata“ neid külmas ning koori munakoor. Kuumuta lapi leiba mõlemalt poolt kergelt pannil. Määri peale avokaadokreem. Seejärel aseta peale roheline salat, kurgiribad, poolitatud kirsstomatid ja vutimunapoolikud. Tõsta peale lõhefilee, raputa peale koriandrit ning maitsesta. Soovi korral võid nirista peale pisut marinaadivedelikku. Serveeri!

Retsept valmis koostöös Fazeriga!

25. oktoober 2021

Lihtne kodujuustukook

Maitsev ja kodune koogike lihtsatest toorainetest. Kodujuust ja sulatatud juust sobivad selle koogi koostisesse nii hästi. Kodujuust annab tummisust ja n-ö kohupiimast maitset. Sulatatud juust annab aga juurde kerget soolakust ja kreemisust. Kusjuures, magusa koogi koostisesse sobib sulatatud juust suurepäraselt, kuigi see võib paljudele esmapilgul pisut kummaline tunduda.


Põhi:
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli
näpuotsatäis soola
125 g võid

Täidis:
600 g kodujuustu
300 g sulatatud juustu (nt Merevaik)
3 muna
175 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 sl jahu

Hapukoorekate:
ca 100 g hapukoort
vanillisuhkrut
tuhksuhkrut

Sega omavahel kuivained, lisa või ning sega purutaoliseks massiks. Tõsta purutainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø24cm) põhjale. Katte jaoks sega omavahel kodujuust ja sulatatud juust, lisa segades ülejäänud ained. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 40-45 minutit. Lülita ahi välja ning lase koogil suletud ahjuuksega 30 minutit seista. Enne serveerimist hoia kooki külmkapis.

Hapukoorekatte valmistamiseks maitsesta hapukoor vanillisuhkru ja tuhksuhkruga ning määri see koogile. Kaunista meelepäraselt ning serveeri!

22. oktoober 2021

Lihtsasti valmiv õhtusöök - sidrunipasta!

Sidrunipasta on üks särtsakas roog, mis sobib eriti hästi valmistamiseks just siis, kui aega kokkamiseks napib. See pasta valmib vähestest komponentidest ning tänu sellele on see toit mõnusalt lihtsa olemusega.

Antud pastaroa valmistamisel kasutasin Panzani Selezione Di Chef tagliatelle pastat. Ma ei tea, kas olete märganud, aga hiljuti tõi Panzani müügile sellesama Selezione di Chef tootesarja, mille võtmesõnaks on kvaliteetne pasta, mis valmistatud värsketest munadest. Tänu sellele on lõpptulemus kordi maitsvam ja tekstuur tuntavalt parem. Uuest tootevalikust leiad 3 erinevat pastasorti: tagliatelle, farfalle ja collerette.

Kogus: 2
Valmistamisaeg: 15 minutit
Muu info: ilma lihata!

200 g tagliatelle pastat ( Panzani Selezione Di Chef)
soola, pipart
2 sl võid
4 küüslauguküünt
suur peotäis rukolalehti
0,5 sidruni pressitud mahl ja riivitud koor
4 sl riivitud parmesani
0,5 tl tšillihelbeid
1 dl rõõska koort (35%)

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta seejärel, aga jättes alles umbes pool klaasi pastakeeduvett.

Sulata pannil või ning kuumuta selles läbi peenekshakitud küüslauguküüned. Lisa pasta, sega läbi ning sega juurde rukolalehed, sidrunimahl ja -koor, parmesan ning tšillihelbed. Kuumuta kiirelt läbi ning seejärel lisa vahukoor. Vajadusel lisa täiendavalt pisut pastakeeduvett, kui lõpptulemus pisut kuiv tundub. Maitsesta lõplikult ning serveeri!

Retsept valmis koostöös abestore.ee ja Panzani!

18. oktoober 2021

Kohupiimakreemiga õuna-martsipanistritsel

Stritsel on alati mõte ning seetõttu jagan ühe eriti mahlase stritsli retsepti! Õun, martsipan ja kohupiim on ideaalne kombinatsioon. Lõpptulemus jääb meeldivalt magus, samas õrnalt mandline ja parajalt kohupiimane.

Sobib hästi valmistamiseks mis tahes ajal! Retsepti jagasin ka Naistelehes (august 2021).


Tainas:
10 g kuivpärmi
50 g suhkrut
1 tl soola
400 g nisujahu
2,5 dl täispiima
50 g toasooja võid

Kohupiimatäidis:
250 g kohupiimapastat
1 sl suhkrut
25 g vanillikastmepulbrit (Ekströms)
0,5 muna

Õuna-martsipanitäidis:
50 g toasooja võid
2 tl kaneeli
1 sl suhkrut
200 g puhastatud õunatükke
100 g martsipanimassi

Peale:
Tainast järelejäänud 0,5 muna

Taina valmistamiseks sega omavahel kuivained. Kuumuta piim potis pisut soojemaks kui käesoojaks ning sega kuivainetega. Sõtku juurde või ning sega tainas ühtlaseks. Lase tainapallil 50 kraadises ahjusoojuses kerkida umbes 30 minutit.

Kerkimise ajal valmista täidised. Kohupiimatäidise valmistamiseks pane kõik komponendid kaussi ning sega ühtlaseks. Õuna martsipanitäidise valmistamiseks vahusta toasoe või kaneeli ja suhkruga. Tükelda õunad.

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ristkülikuks. Laota poolele tainapoolele kohupiimatäidis ning teisele poolele määri kaneelivõi, millele raputa peale õuna- ja martsipanitükid.  Lõika kahe täidise vahelt tainas pooleks. Rulli mõlemad tainapooled kokku. Jälgi, et mõlemad rullitud pooled oleksid ühepikkused, vajadusel venita rullitud tainavorstid ühepikkuseks. Tõsta rullid kõrvuti ning põimi need omavahel kokku: esmalt tõsta üks rull teisest üle ja seejärel teine. Korda tegevust.

Tõsta põimitud stritsel ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200 kraadi juures 25-35 minutit.

30. september 2021

Mutiaugukook ehk banaani-vahukoorekook

Mul on suur rõõm teatada, et eile pärjati Tallinna Toidumessil minu koogiraamat "Minu magus köök. Koogid - lihtsad ja küpsetamata" tiitliga Aasta Kokaraamat 2021. See on nii äge, kui sinu enda tehtud raamatuke sellise tunnustuse pälvib. Kolmas trükk on veel raamatupoodides müügil ning selle leiab nii Apollo kui ka Rahva Raamat raamatupoodidest. Ka Suur Eesti Raamatuklubis on minu koogiraamat müügil.

Võidu puhul on igati sobiv pakkuda kooki. Sellele toidublogile kohaselt pakun kooki virtuaalselt. See-eest on aga tegemist ühe äärmiselt lihtsa, mahlase ja maitsva koogiga, mis nimest lähtudes on pisut muttide tekitatud mullakuhjade sarnane. See retsept ilmus sel kevadel ajakirjas Naisteleht, kus ma köögitoimetajana töötan. Jagasin seda retsepti suve alguses ka oma instagramis, kuid kohe kindlasti väärib see lihtne koogike kohta ka siin blogis. Seega soovin rohkelt magusaid elamusi ja ahvatlevaid maitseelamusi!

Tainas:
75 g toasooja võid
125 g suhkrut
150 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl naturaalset kakaopulbrit
2 muna
75 ml piima
2 sl hapukoort

Kate:
1-2 banaani
2 dl rõõska koort (35%)
200 g toasooja toorjuustu
3 sl tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut


Taina valmistamiseks pane kõik komponendid järgemööda kaussi ning sega ühtlaseks tainaks. Tõsta tainas võiga määritud lahtikäivasse koogivormi (Ø22-24cm) ning silu pealt ühtlaseks. Küpseta 170 kraadi juures 30-40 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda.

Tõsta jahtunud kook tagasi vormi, tee koogile sisse auk ning uurista lusikaga koogisisu välja. Viiluta banaan(id) ning täida nendega eelnevalt tekitatud auk.

Katte valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks. Sega toorjuust kausis lahti ning lisa segades suhkrud. Seejärel sega ettevaatlikult juurde vahustatud koor. Kata kook vahukooreseguga, tekitades koogile kaarja kuhja. Eelnevalt väljakaabitud koogisisu murenda käte vahel peenikeseks puruks ning kata sellega kook. Tõsta maius külmkappi tahenema vähemalt 3 tunniks. 

 Üks pildike eilsest: Aasta Kokaraamat 2021. Foto: Tallinna Toidumess

22. september 2021

Tummine kõrvitsahautis kikerhernestega

Kes meist ei armastaks sügishooajal tummiseid ja soojendavaid hautiseid! Seesama lihtsalt valmiv kõrvitsaroog on ideaalne sügise tervituseks ning hea kaaslane terve jaheda hooaja. See on toitev ning ilma lihata valmiv roog, mis kergelt tšilline. 

Kõrvitsahautis vajab valmistamiseks kindlasti puljongit, minul oli kasutusel Herbamare ökoloogiline ürdipuljongi kontsentraat (vegan!). See on ideaalne kasutamiseks just hautistes, aga sobib hästi ka erinevate kastmete, karriroogade või suppide valmistamiseks. Antud sarjas on saadaval ka vähendatud soolasisaldusega ürdipuljong neile, kes soovivad toiduvalmistamisel vähendada soolasisaldust või timmida maitseid soola arvelt just teiste maitsetega. Küll aga pean tõdema, et ka Herbemare klassikaline ürdipuljongi kontsentraat ei ole üleliia soolane ning isegi meeldivalt mahe võrreldes teiste taoliste toodetega. 

Selle toidu teeb eriti väärtuslikuks veel see, et tegelikult võib see hautis olla ka n-ö külmkapitühjendusroog .... ehk siis valmista see toit sellest, mis kapis parasjagu ärakasutamist vajab. Nii saad roa valmistamisel edukalt kasutada ära õnnetud porgandid, viimased kartulid, närtsima hakkava salatirohelise või parmesanitüki. Lihtsalt vaata avatud pilguga kapis ringi ning kasuta kõik kavalalt ära!

Kogus: 4le
Valmistamisaeg: 35 minutit

1 sibul
2 küüslauguküünt
2 varsselleri vart
0,5 tšillikauna
jupp ingverit
2 suuremat porgandit
350 g kõrvitsat (puhastatud ja kooritud kogus)
200 g suvikõrvitsat
1 sl võid
1 tl köömneid
2 tl paprikapulbrit
1 purk purustatud tomateid
1 purk kikerherneid
5 dl pujongit (ehk 2 tl Herbamare ürdipuljongi kontsentraati ja 5 dl vett)
suur peotäis spinatilehti
3 sl riivitud parmesani
soola, pipart

Serveerimiseks:
värsket koriandrit ja parmesani


Viiluta sibul, tükelda küüslauguküüs, varsseller, tšilli, ingver, porgandid, kõrvits ja suvikõrvits. Kuumuta potis või ning prae sibulaviilud selles klaasjaks. Lisa ülejäänud köögiviljad, seejärel sega juurde köömned ja paprikapulber. Kuumuta läbi, lisa purustatud tomatid, kikerherned ja puljong Sega läbi, maitsesta ning lase haududa 20-30 minutit ehk kuni köögiviljade pehmenemiseni. Sega juurde spinatilehed ja parmesan, maitsesta lõplikult ning serveeri!

Postitus valmis koostöös A.Vogeli Loodustoodetega.

Tooted on saadaval: Selverites, Tallinna ja Tartu Kaubamaja Toidumaailmas, Delice kauplustes ja erinevates loodustoodete poodides.


6. september 2021

Kodune marjakeeks

Keeksiretsepte on siia blogisse tekkinud juba omajagu, kuid seda ka põhjusega - keeksid lihtsalt on nii maitsvad, mis parimad nii tassikese tee, kohvi või klaasi piimaga. Need on lihtsad olemusega küpsetised, kuid samas ka väga erilised. Siin on üks keeksiretsept, mille järgi suvisel ajal korduvalt sai külalisi ühe maitsva küpsetisega rõõmustatud. See keeks ei ole aga mitte vaid suvehooajal sobiv, sest ka talvel võib marjakeeksi valmistada. See aga eeldab pisikest sügavkülmavaru suvemarjade näol. Pea aga meeles, et külmutatud marju kasutades ära neid kindlasti eelnevalt üles sulata, sest muidu muutub keeks seest nätskemaks, kui tegelikult vaja on!



Valmistamisaeg: 20 min + küpsemisaeg
Kogus: keeksist piisab umbes 8-10le sööjale

200 g toasooja toorjuustu
200 g toasooja võid
200 g suhkrut
3 muna
200 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
200 g marju (mustikaid, vaarikad, põldmarju vms)
75 g (Kreeka) pähkleid, hakituna


Vahusta omavahel toorjuust, või ja suhkur. Lisa ükshaaval munad. Seejärel lisa segades omavahel segatud kuivained. Kõige viimasena lisa tainasse marjad ja pähklid. Tõsta tainas võiga määritud ümmargusse keeksivormi ning küpseta 200 kraadi juures 50-60 min.

Kui soovid valmistada šokolaadikatet, siis kuumuta 50 ml vahukoort potis keemiseni, lisa 100 g šokolaaditükke ning lase neil sulada. Sega ühtlaseks, vajadusel lisa värviandmiseks peedimahla!


1. september 2021

Nostalgia! Kohupiimasaiad mustikatega

Ahjus küpsetatud kohupiimasaiad on minu jaoks ehe nostalgia. Need maitsevad nii lihtsasti, aga oma olemuselt on need kuidagi eriti erilised. Ma arvan, et seesugustes ahjus küpsetatud kohupiimasaiakestes ei pea keegi pettuma ja olen kindel, et suur osa on nendega vähemalt lapsepõlves maiustanud!

Sellise maiuse valmistamine on imelihtne, aga ka kõige tavalisemate kohupiimasaiakeste juures võib leiduda paar lihtsat nippi, mis lõpptulemuse veelgi maitsvamaks muudavad. Kusjuures, mul on just varuks paar soovitust, mida soovitan katsetada. Esmalt soovitan kindlasti saiaviilude mõlemad pooled määrida kokku võiga ning need pannil eelnevalt läbi küpsetada. Nii ei jää sai kuiv, vaid vastupidi - tänu sellele vaheetapile jäävad saiaviilud eriti mahlased ja võised. Teise nipina soovitan kohupiimatäidisesse lisada pisut peeneks riivitud halvaad (juhul muidugi, kui halvaasõber oled), mis sobib kogu nende saiade olemusega eriti hästi kokku! 

Saiana soovitan kasutada viilutamata saia, nii saad lõigata pisut paksema viilu. Üldjuhul on viilutatud saiad sedasorti magustoidu valmistamiseks pisut liiga õhukesed, vähemalt minu arvates:)

Kui Sul huvi, kuidas see retsept valmib, siis näed minu instagramist ka nende mustikasaiade valmistamise videoretsepti: vaatamiseks vajuta siia!

Kui aga videoretsepti ei vaja (kuigi soovitan seda vaadata:)), siis retseptiõpetus on kohe siin all!

Valmistamisaeg: 15 min
Kogus:4 (kui kasutad väiksemaid saiaviilusid, siis saab suurema koguse)

200 g kohupiima (vanilliga)
2 sl suhkrut
2 sl halvaad, riivituna või murendatuna
1 muna
4 sl mustikaid
4 (suuremat) saiaviilu
4 sl toasooja võid

Sega omavahel kohupiim ja suhkur. Lisa halvaa, muna ja seejärel 2 sl mustikaid (vahepeal võid ka segada). Sega komponendid kergelt omavahel segamini.

Määri saiaviilud mõlemalt poolt võiga ning prae pannil (mõlemalt poolt) kuldpruuniks. Tõsta saiadele kohupiimasegu, lisa kõige peale ülejäänud mustikad. Küpseta saiasid (ülalt küpsetusrežiimil) 175 kraadi juures ca 5-10 ehk seni kuni kohupiim on ilusti küpsenud. 

30. august 2021

Maailma lihtsaim hommikusöök - Kreeka jogurt kaerahelveste, õunamahla ja meega!

Olen ise üsna tihti hommikusöögiks või niisama maiustamiseks teinud seda lihtsat ja kiiret jogurtisegadikku kaerahelveste, õunamahla ja meega. See on oma olemuselt lihtne, aga tekitab see-eest pidevalt kerget sõltuvust. Selle maiuse tekstuuriga saad ise mängida - kui soovid vedelamat ja pehmemat hommikusööki, siis serveeri seda koheselt peale valmistamist. Kui soovid aga tihkemat konsistentsi, siis lase maiusel vähemalt tunnike seista ning maitseid koguda. Samuti võid selle valmis teha eelneval päeval, et see siis külmkapis üle öö maitsestuks ja valmiks.

Mitmele: 2-3
Valmistamisaeg: 5 minutit

200 g Kreeka jogurtit
1 dl õunamahla
100 g kaerahelbeid
2 sl soolapähkleid, hakituna
2 tl pehmet mett
meelepäraseid marju

Sega jogurt ja õunamahl, lisa segades kaerahelbed (võid need eelnevalt röstida) ja 1 sl soolapähkleid. Lase segul pakseneda tunnike või söö koheselt. Serveerimiseks jaota segu kaussidesse, raputa peale ülejäänud pähklid, mesi ning marjad.



25. august 2021

Tõeliselt kreemjas juustukook

Ma pikka juttu ei tee, sest see tõeliselt kreemjas ja maitsev juustukook ootab valmistamist. Selle juustukoogi lisaboonuseks on veel eriti lihtne valmistamisviis. Tõsi, enne söömist tuleb koogil lasta veel külmkapis täielikult taheneda üle öö, kuid ütlen ausalt, et lõpptulemus on seda ootamist väärt. Kindlasti ära külmkapis seismisprotsessi vahele jäta, kuna nii saavutab juustukook selle õige tekstuuri ja olemuse! Samas on see jällegi hea, kui saad näiteks pidulauale koogi varakult valmis teha ... nii ei pea viimasel hetkel koogi pärast ju muretsema:) Magusaid koogielamusi!


Mitmele: ca 10 koogiviilu

150 g Digestive küpsist
50 g võid

Täidis:
200 g suhkrut
2 tl maisitärklist
800 g toorjuustu, toasooja
2 tl sidrunist riivitud koort
4 muna
1 dl vahukoort

Kate:
50 g tumedat šokolaadi

Kuumuta ahi 200 kraadini. Põhja valmistamiseks peenesta küpsised peeneks puruks. Sulata või, lisa küpsisepuru ning sega ühtlaseks. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø20cm) põhjale. Eelnevalt määri vormi ääred võiga. 

Sega kokku suhkur ja tärklis ning lisa segades toorjuustule. Lisa segades ülejäänud ained. Tõsta täidis koogivormi. 

Vähenda ahjutemperatuur koheselt 200 kraadilt 150le ning küpseta kooki 1 tund ja 30 minutit, seejärel lase suletud ahjuuksega koogil veel seista umbes tunnike. Seejärel lase koogile täielikult taheneda külmkapis üle öö. 

Vahetult enne serveerimist sulata šokolaad ning kata sellega koogi ääred ja ülemine osa. 

17. august 2021

Need võrratud kilekotikurgid

Minu suvise aja lemmikud on kindlasti kilekotikurgid. Nii, et kui on kurgihooaeg, siis soovitan kindlasti neidsamu kurke katsetada. Valmivad lihtsalt ning maitsevad võrratult!


1 kg väikeseid kurke
1 sl meresoola
1 tl suhkrut
1 tl köömneid (soovi korral)
5 viilutatud küüslauguküünt
kimp tilli (koos vartega)
peotäis mustasõstralehti

Leota kurke külmas vees umbes tunnike. Tõsta kilekotti meresool, suhkur, köömned, viilutatud küüslauguküüned, katki murtud till ja rebitud mustasõstralehed. Lõika vees leotatud kurkidel mõlemad otsad ära ja tõsta need kilekotti. Raputa kotti, et kõik komponendid omavahel kokku puutuks. Seo kilekott kinni ja lase kurkidel külmkapis maitsestuda üle öö.

8. august 2021

Laisa inimese "ekleerid" toorjuustukreemiga!

Kui Savoiard küpsistest rääkida, siis esmalt tuleb nende küpsistega kohe mõtteisse kreemjas Tiramisu. Seal on need küpsised asendamatud! Kui jätta see itaaliapärane maius aga seekord kõrvale, siis tegelikult saab neidsamu küpsiseid väga nutikalt ka teistest magustoitudes ja kookides kasutada. Seetõttu jagan Teiega üht vägagi lihtsat ideed, mis sobib eriti hästi valmistamiseks just siis, kui koogiteoks üleliia aega ei ole. 

Saagem tuttavaks – toorjuustukreemiga laisa inimese "ekleerid", milles keedutainas küpsetatud ümbris on asendatud Savoiard küpsistega. Pole see õige ekleer, kuid mahlase ja maitsva koogikese mõõdu annab välja kohe kindlasti. Suvisel hooajal lisa täienduseks värskeid marju, talvisel hooajal nirista aga peale soolakaramelli või tummist šokolaadiglasuuri. Olgem ausad – need koogikesed valmivad ääretult lühikese ajaga ja pean tunnistama, et need on parimad ja kõige värskema väljanägemisega just valmistamispäeval. Seega, kui Sul õhtul külalised tulemas, siis tee need kindlasti valmis valmistamispäeval. Õnneks ei võta see koogitegu üleliia aega!

Kogus: 7-10 ekleeri
Valmistamisaeg: 20 minutit
Muu info: Kreemi võid varem valmis teha ning tõsta külmkappi tahenema.
PS! Vaata ka retseptivideot nende valmistamisest minu instagramist!

250 g toasooja toorjuustu
50 g tuhksuhkrut
poole sidruni mahl
14-20 tk Savoiard küpsist
marju (kaunistamiseks)

Immutamiseks:
kanget kohvi
1-2 sl rummi või brändit (soovi korral)

Sega omavahel toorjuust ja tuhksuhkur, lisa segades sidrunimahl. Kasta küpsised (suhkruse poolega) poolenisti kohvi-alkoholisegusse. Kata pooled küpsised toorjuustuseguga. Tõsta peale ülejäänud immutatud küpsised ning kata ka need toorjuustuseguga. Kaunista koogikesed marjadega ning hoia neid serveerimiseni külmkapis. 

Retsept valmis koostöös abestore.ee
Retseptis kasutatud küpsiste link: Vicenzovo

8. juuli 2021

Karamelli fudge maius

See magustoit on justkui pokaalis kook, mis on eriliselt hea, mõnusalt tummine ja kergelt karamelline. Selle retsepti idee aluseks on fudge, mis oma magususe ja põneva tekstuuriga on nii mõnegi südame võitnud. See maius ei ole nüüd nii magus, aga mõnusalt kreemjas kohe kindlasti. Pealegi valmib see magustoit väga lihtsasti!

PS! Vaata ka selle maiuse valmistamise videoõpetust minu instagramist: vajuta siia!


Mitmele: 4
Valmistamisaeg: 15 minutit

300 g maitsestamata kohupiimapastat
100 g karamellist kondenspiima
200 ml vahukoort
200 g kreemitäidisega küpsiseid, purustatuna
marjapüreed või -moosi

Sega kohupiimapasta karamellise kondenspiimaga. Lisa juurde vahustatud koor. Seejärel jaga klaasidesse küpsisepuru, kohupiimasegu, taas küpsisepuru, marjapüree ja kohupiimasegu. Kaunista ja tõsta külmkappi.

30. juuni 2021

Toitev ja tummine jogurtikauss

Suviste ilmadega on üks toitev, kreemine ja jahutav jogurtikauss eriti hea mõte. Seetõttu jagan üht oma lemmikretsepti, mille valmistamine ei nõua kaua aega ning mis valmib üsnagi vähestest komponentidest. Tänu sellele on maitsed lihtsad ja selged. Ma lisan kindlasti smuutikaussidesse ka piparmündilehti, need annavad lõpptulemusele nii mõnusa kergelt õhetava meki. See on minu pisike salanipp, et sellele mõnusale maiusele veelgi rohkem värskust lisada ... ja lisaks soosib hooaeg piparmünti!

Kas olete proovinud Salvesti mango- või pirnipüreed? Need on ühed imelised tooted, mida saad kasutada erinevate magustoitude ja kookide valmistamisel. Püreede perekonda on nüüd lisandunud aga veel üks uus maitse – nimelt ökoloogiline vaarikapüree, millesse pole lisatud suhkrut ega säilitusaineid. Seetõttu lisavad püreele magusust orgaaniline õunapüree ja viinamarjamahl. Sedasama vaarikapüreed kasutasin ma ka siin retseptis - segasin selle kõige lõpuks jogurtisegusse. Kuna seesama vaarikapüree pole üleliia magus (mis mulle selle toote puhul väga meeldib), siis on see taas üks värskendav täiendus kogu jogurtikausile. 


Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit + banaani külmumisaeg

250 g Kreeka jogurtit
1 suur banaan
10-15 piparmündilehte
2 sl Salvesti ökoloogilist vaarikapüreed

Kaunistuseks:
marju, piparmündilehti
mandleid, kooritud kanepiseemneid

Viiluta banaanid ning sügavkülmuta need. Seejärel tõsta kannmikserisse külmunud banaaniviilud, Kreeka jogurt, piparmündilehed ning püreesta kõik ühtlaseks seguks.

Seejärel jaga segu kahte kaussi, sega juurde vaarikapüree ning kaunista!

Retsept valmis koostöös ettevõttega Salvest!

29. juuni 2021

Lahtine rabarberi-maasikapirukas martsipaniga

Kui kohtuvad rabarberi- ja maasikahooaeg, siis on üsna sobiv aeg ühe mahlase piruka valmistamiseks. See on üks imehea küpsetis, mida soovitan serveerida vanillijäätise või -kastmega!



Valmistamisaeg: 30 minutit + küpsemisaeg
Kogus: 8 viilu

Tainas:
4 dl (täistera) nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
50 g toasooja võid
200 g hapukoort

Täidis:
225 g rabarberivarsi
225 g maasikaid
100 g martsipani
1 sl suhkrut
1 sl kartulit’rklist

1 muna (määrimiseks)

Taina valmistamiseks sega kokku kuivained. Lisa või ja hapukoor ning sega lusikaga kuivainete hulka. Sõtku segu käte abil ühtlaseks tainapalliks ning paki see toidukilesse. Aseta tainas külmkappi 30 minutiks.

Viiluta ja tükelda rabarberid ja maasikad. Tükelda martsipan. Sega kõik täidiseained omavahel kokku. 

Rulli tainas kergelt jahusel pinnal õhemaks ringiks (ringi ümbermõõt võiks olla ca 33-35 cm). Keera tainaring ümber tainarulli (nii on lihtsam õhukest tainast tõsta) ning tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rulli tainas ahjuplaadil uuesti lahti.

Tainaringi keskele tõsta rabarberi-maasikatäidis. Kui täidisest on tekkinud vedelikku, siis ära seda tainale tõsta. Hakka ilma täidiseta tainaääri täidisele tõstma. Suru tõstetud tainaääred kergelt omavahel kokku, et need küpsemisel lahti ei tuleks. Määri pirukas pealt (ka täidiseosa) lahtiklopitud munaga ning küpseta seda 200 kraadi juures 25-35 minutit. Serveeri ahjusoojalt või jahtunult!


Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht (juuni 2021).

25. juuni 2021

Pulgajäätised – šokolaadifudge ja mango-maasika

Kes siis suvel jäätist ei armastaks! Ja ütleme nii, et isetehtult on see külm maius veel eriti hea. Kuna mul on kodus üsna palju erinevaid pulgajäätiste vorme, siis pole kahtlustki, et just seesugused jäätised valmivad. Antud kogustest tuleb mõlemat jäätist ca 3-6 tükki – kõik oleneb vormide suurusest! Mina tegin jäätised silikoonist vormidesse. Need on üsna suured vormid, seega pistsin osa jäätisemassist ka pisut väiksematesse vormidesse.

Nagu jäätised ikka, siis valmivad need sügavkülmas. Kuna minu uuel Samsung #BESPOKE külmkapil on ka kiirkülmutusfunktsioon, siis valmisid jäätised üsna kiiresti. See kasulik funktsioon kiirendab toiduainete külmumisprotsessi, nii et kui soovid kiiresti valmistada jäätiseid või külmutamist vajavaid kooke, siis on see igati äge lisavidin külmkapile.

Jäätised valmisid minul ca 2 tunniga. Ei soovita neid liialt kaua külmas hoida, kuna siis lähevad jäätised liialt kõvaks. Kui see aga juhtub, siis enne maiustama hakkamist lase jäätistel ca 10 minutit pehmeneda.

Kogus: 3-6 tk (olenevalt vormi suurusest)
Valmistamisaeg: 5 minutit + külmumisaeg

Šokolaadifudge
75 g toasooja toorjuustu
125 g šokolaadipudingut
25 g šokolaaditükke
3-4 Domino küpsist

Sega toorjuust ja puding omavahel, lisa šokolaadi- ja küpsisetükid. Sega läbi ning tõsta segu jäätisevormidesse. Tõsta sügavkülma valmima.

Mango-maasika
75 g maasikaid
1 tl tuhksuhkrut
100 g mangopüreed
100 g Kreeka jogurit

Tambi maasikad suhkruga puruks. Sega kõik komponendid omavahel kokku (maasikatest eraldunud vedelikku ära lisa). Tõsta segu jäätisevormidesse ning lase sügavkülmas valmida.

Retsept valmis koostöös Samsungiga!

8. juuni 2021

Sinihallitusjuustu-pirnipirukas

Kui kokku saavad sinihallitusjuust ja pirn, siis naljalt halbu maitsekombinatsioone see ei tekita. Täpselt selle tõestuseks on seesama mõnus pirukas, mis maitseb tõesti imeliselt! See pirukas sobib nii ahjusoojalt kui ka jahtunult. Valmista seda hommikusöögiks, vahepalaks või premeeri end sellega nädalavahetusel, ka piknikule sobib see kaasavõtmiseks suurepäraselt. 

Lisaks maitsele on selle piruka suureks plussiks selle lihtne valmistamine. Kõige lihtsam, kui kasutad külmutatud pärmi-lehttainast, mis on pakendis juba valmislõigatud plaatidena. Nii ei pea sa tainarulli kasutama, lõikama ega mõõtma. Tainaplaadid soovitan ühendada munavalgega, mis toimib n-ö liimina. Täidise ettevalmistamine on sama lihtne – haki komponendid ning laota tainale. Sinihallitusjuust on siin retseptis ülioluline, mistõttu ära kindlasti asenda seda mõne muu juustuga. Ilma selleta ei teki lihtsalt seda sobivat maitsekombinatsiooni! Minul oli kasutusel Savencia Saint Agur sinihallitusjuust, mis on tekstuurilt meeldivalt kreemjas ning maitselt parasjagu särtsakas.

Kogus: 1 pirukas, jagub umbes 6 le
Valmistamisaeg: 10-15 minutit + küpsemisaeg
Muu info: Ära kindlasti asenda sinihallitusjuustu mõne muu juustuga!

400 g pärmi-lehttainast (ehk 4 tainaplaati)
50-60 g sinihallitusjuustu
2 sl India pähkleid, hakituna
2 tl tüümiani, hakituna
1 küps pirn
pipart

1 muna (määrimiseks)

Laota lehttainaplaadid lauale ning tõsta lühemad otsad veidike üksteise peale, et saaksid pika rea. Eralda munavalge – kollasest ning pintselda üksteise peale ulatuvad tainaotsad munavalgega. Seejärel suru sõrmedega need tugevasti omavahel kokku. Laota tainale murendatud sinihallitusjuust, hakitud pähklid, tüümian ning kooritud ja väikesteks tükkideks lõigatud pirn. Raputa peale pipart.

Nüüd keera tainas pikemast servast rulli ning määri tainaäär munavalgega kokku, et pirukas küpsemisel lahti ei tuleks. Seejärel keera tekkinud rull omavahel keerdu ning aseta see küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø22-24cm). Küpseta 190 kraadi juures 25 minutit. 

Retsept valmis koostöös Savenciaga!