24. november 2022

Lihtne mereannihautis

Kui ma peaksin midagi kindlat valima, mis mind Promo Cash&Carry poe juures eriti rõõmustab, siis on see kindlasti värske kala lett, mis ahvatleb eriti suure valikuga. Sealne valik on ikka midagi muud, kui teistes poodides ning lisaboonusena saab kasutada ka kalaleti teenindajate abi kala ettevalmistamise osas (soomuste eemaldamine, kala rookimine, fileerimine, steikide valmistamine kalast, maitsestamine, soolamine, homaaride ettevalmistamine vaakumpakendamine). Kuna olen suur kalasõber ning fännan erinevaid mereandidest roogasid, siis võib öelda, et see kalalett on üks ütlemata tore koht:) Lisaboonusena on sealsed teenindajad ülimalt sõbralikud ning on igati nõus sind erinevates küsimustest aitama ning abistama.


Sealne kalavalik inspireerib kokkama! Ja seetõttu tundsin ma esmalt soovi valmistada üht mõnusat hautist, milles mereandidest puudust ei ole ning mis praeguse jahedamapoolse ilmaga soojendavaks lõuna- või õhtusöögiks sobitub. Sellesse hautisesse osutusid seekord valituks karbid, tursafilee, hiidkalmaari kombitsad ning prisked ja pontsakad tiigerkrevetid. Kuna kõik valitud mereannid küpsevad üsna kiiresti, siis saab see roog valmis meeldivalt lühikese ajaga. Aega nõuab vaid krevettide puhastamine ning karpide sorteerimine. Kui karpide sorteerimisest pisut pikemalt rääkida, siis oluline on jälgida, et kõik karbid oleksid söömiskõlblikud. Nende ettevalmistamiseks loputa karbid külma veega. Kõik kinnised karbid on korras ning toiduvalmistamiseks sobilikud. Need karbid, mis on katkised viska ära. Lahtiolevad karbid tõsta loputamise ajal kõrvale ning koputa nendele peale või torka kergelt sisemust. Kui karbid mõne aja pärast sulguvad, siis võid ka neid toiduvalmistamiseks kasutada. Kui need aga endiselt avatuks jäävad, siis pole nendega kahjuks miskit teha ning viska samuti minema. Küpsenult peavad karbid aga ilusti avanema. Kui mõni toidus siiski suletuks jääb, siis ära neid söö. Nii lihtne ongi:) Selle hautise valmistamisel sattus selliseid vigaseid ja ebakõlblikke karpe minu valikusse üsna vähe, seega sai roog mõnusalt rikkalik!

PS! Maitsestamisel kasutasin siin tavalise soola asemel hoopis suitsusoola, mis andis mõnusa varjundi kogu roale. Väga tugev suitsune maitse ei jäänud, aga meeldivalt aimatav:)

Ahjaa ... kui sa nüüd vaatad, et selle retsepti komponentide nimekiri on niiii pikk, siis tegelikult koosneb see hautis üsnagi lihtsatest ja loogilistest komponentidest:)

Kogus: neljale-kuuele
Valmistamisaeg: 30 minutit

2 sl oliiviõli
2 sl võid (võiga ära koonerda)
1 sibul
1 porrulauk
5 küüslauguküünt
1 tl paprikapulbrit
0,5 tl tšillihelbeid (vürtsisõbrad lisavad rohkem!)
1 tl kuivatatud tüümiani
2 dl valget veini
4 dl (kala)puljongit
2 purki purustatud konservtomateid
3 loorberilehte
1 kg sinimerekarpe
400 g küpsetamata (ja puhastatud) tiigerkrevette
400 g tursafileed
400 g hiidkalmaari kombitsaid
(suitsu)soola, pipart, suhkrut
suur peotäis värsket koriandrit
sidruniviile


Kuumuta suurel pannil õli ja või. Tükelda sibul ja viiluta porru ning tõsta pannile. Kuumuta keskmisel kuumusel, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa hakitud küüslauguküüned. Sega juurde paprikapulber, tšillihelbed, tüümian ning vala pannile vein. Paari minuti pärast lisa puljong ning purustatud tomatid. Lisa loorberilehed ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lase kastmel pannil podiseda seni, kuni valmistad ette mereande. Puhasta ja sorteeri karbid nii, nagu postituse sissejuhatuses õpetasin. Tükelda tursafilee ja kombitsad. Vajadusel puhasta ka krevetid.

Lisa tomatikastmele esmalt karbid, mõne minuti pärast (kui näed, et karbid hakkavad kergelt juba avanema), siis lisa ülejäänud mereannid. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni karbid on täielikult avanenud ning teised mereannid on õrnalt küpsenud. Maitsesta lõplikult ning serveeri koriandri ja sidruniviiludega. Kõrvale soovitan pakkuda riisi ja ciabattat:)

See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.
 

19. november 2022

Toidufotograafia ja -stilistika koolitus Haapsalus (veel 3 vaba kohta!) 17-19.03.2023

Ühe toidupildi loomine on tõeliselt nauditav teekond ning seetõttu on mul rõõm seda jagada ka kõigi teiste toidufotograafiast huvitatud inimestega. Mul on heameel kuulutada välja järjekordne toidufotograafia ja -toidustilistika töötuba, mis kestab romantilises Haapsalus tervelt 3 päeva! Kolme päeva jooksul on sul võimalus saada juhiseid, õppida toidufotograafiat ja -stilistika ning fototöötlust. Lisaboonusena avaneb võimalus valmistada üheskoos meeldejääv õhtusöök mõnest rahvusköögist, kus hotelli perenaine Daire õppinud on ning läbi kolme päeva õpime selgeks ka hapusaia valmistamise. 

Aeg: 17-19.03.2023
Toimumiskoht ja ööbimine: Old Hapsal Hotel, Lahe 11, Haapsalu
Osalejate arv: 12 inimest (hetkeseisuga vaid 3 kohta alles!)
PS! See koolitus sobib nii kaameraomanikele, kui ka neile, kel olemas vaid mobiiltelefon! 

Nädalalõpp Haapsalus toidufotograafia ja -stilistika koolituse ja pildistamisega, ühiskokkamise ning hapusaia töötoaga on just sulle, kui:
-sa armastad toidu pildistamist ja soovid end sel alal veelgi täiendada;
-sa armastad üle kõige kokata ja õppida erinevate maade toidukultuuri, tehnikaid, erinevusi ning ilus tulemus kaunilt pildile saada;
-soovid teada saada, kuidas looduslikku naturaalset valgust enda kasuks tööle panna nii sise- kui välistingimustes;
-sa soovid end täiendada toidustilistika alal, kasutades selleks erinevaid taustasid, nõusid jm vahendeid;
-soovid luua isuäratavaid toidupilte;
-tahad õppida piltide järeltöötlust, mis toidufoto veelgi isuäratavamaks muudab;
-nautida mõnusat kulgemist õdusas Haapsalus.

Toidu valmistamise ja ühiskokkamise eestvedajaks on pikalt Horeca valdkonnas töötanud ja erinevates riikides praktiseerinud 4 kategooria kokk ja Old Hapsal Hotel perenaine Daire Kaup.
Toidufotokoolituse eest hoolitsen mina:)

Kolmepäevane koolitus Haapsalus sisaldab:
* 2 ööd majutust 2-in toas (Old Hapsal Hotel);
* ühiskokkamist kaasaegses profiköögis;
* hapusaia õpituba läbi kolme päeva;
* fotograafiakoolitust läbi kolme päeva (teooria ja praktika);
* pildistamist nii sise- kui välistingimustes;
* põhjalikku fototöötluse õpituba;
* kahte õhtusööki, kahte hommikusööki, laupäeval vahepala;
* ülihäid emotsioone, mida pakub koolitus, kaaslased ja imeline Haapsalu.

Hind: 295€/in (majutus 1-in toas 375€/in, ilma majutuseta 185€).
Toimumiskoht: Old Hapsal Hotel, Lahe 11, Haapsalu

Broneeringu saad teha läbi Old Hapsal kodulehe kaudu: tee broneering siin!
Või siis kirjuta mulle: ragnem@gmal.com

Võta kaasa:;
– fotokaamera (fotokaamera ei ole kohustuslik, koolitusel saad kasutada ka telefoni);
– objektiiv(id);
– statiiv;
– märkmik märkmete tegemiseks;
– suur tahe ja soov ning hea tuju.

Veel infot:
Broneeringu tegemisel saadame Sulle arve koolituse eest tasumiseks. Broneering on kinnitatud peale arve tasumist. Palun ole kindel, et Sulle sobib see nädalavahetus, osavõtutasu ei ole tagastatav.

Täpsema ajakava saadetakse osalejatele nädal enne koolitust.

Kui soovid veel miskit koolituse kohta teada või täpsustada, siis võta julgesti minuga ühendust ragnem@gmail.com

Ja veel...
Kui soovid oma ettevõttega sellest koolitusest osa võtta, siis korraldan Haapsalus koostöös Old Hapsal Hotel´ga sarnaseid toidufotokoolitusi ka gruppidele! Kui soovid täpsemat hinnapakkumist, siis palun saada täpsem päring koos soovitud kuupäevade ja inimeste arvuga: daire@oldhapsalhotel.ee  

15. november 2022

10 minutit ja valmis! Sinihallitusjuustu-spinatipasta

Sellel pastaroal on palju mitmeid plusse. See saab valmis ääretult kiiresti, on hinnalt rahakotisõbralik ning maitseb lõpptulemusena hästi kreemiselt. Võib öelda, et kogu ajakulu selle toidu valmistamiseks on umbes 10 minutit, sest pasta keetmise ajal valmistad roale kreemja kastme, mis vaja lõpuks kiirelt valmiskeedetud pastaga lihtsalt kokku segada. Nii lihtne see ongi! Ahjaa, kusjuures see pastaroog ei vaja maitsestamiseks soola, kuna sinihallitusjuust on juba omajagu soolane ning see annab maitset kogu roale. Muidugi oleneb kõik maitsest, aga üldjuhul on selles roas soola vaja vaid spagettide keetmisel.

Ma olen seda pastat katsetanud kahe erineva sinihallitusjuustuga Bergader Würzige ja Bergader Edelpilz juustudega. Esimene sinihallitusjuust on kreemjas, mille maitse muutub kuumutamisel intensiivsemaks. Edelpilz on muredam ning maitseomaduselt pigem klassikalisema maitsega. Seega, kui sööjate hulgas on ka pisut pirtsakamaid, siis soovitan minna kindlamat teed ning kasutada Edelpilz juustu. Kui aga meeldib intensiivsem maitse, siis eelistage just Würzige juustu. Minule on meeltmööda mõlemad ning olen tegelikult selle retsepti andunud austaja, sest selle abil saab kiirelt lahenduse küsimus „Mis me täna söögiks teeme?“ 

Kui soovid vaadata selle pastaroa valmistamise videoõpetust, siis soovitan piiluda minu instagrami lehele! Vajuta siia: Sinihallitusjuustu-spinatipasta.

Kogus: kahele-kolmele
Valmistamisaeg: 10 minutit

200 g spagette (või muud meelepärast pastat)
soola, pipart
2 küüslauguküünt
2,5 dl vahukoort
125 g sinihallitusjuustu
2 sl tilli, hakituna
75 g spinatilehti
25 g Kreeka pähkleid, hakituna


Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta lohakalt.

Samal ajal haki küüslauguküüned ning prae pannil õlis pehmeks. Vala juurde vahukoor ning lase keema tõusta. Seejärel lisa sinihallitusjuustutükid ning sega, kuni need kastmeks sulavad. Lisa hakitud till ning sega taas. Seejärel tõsta pannile spinatilehed ning kuumuta paar minutit segades (selle ajaga tõmbuvad spinatilehed silmnähtavalt kokku). Seejärel tõsta kastmesse spagetid. Sega läbi, lisa pähklid. Maitsesta pipraga ning serveeri.

Retsept valmis koostöös Estoveriga!





14. november 2022

Maitsev hommikupuder "Snickers"

Maitsev Snickers šokolaad esitleb end siin nüüd maitsva hommikupudru näol. See on kiirelt valmiv hommikusöök, mis tegelikult ka pisut magustoidu eest.


Kogus: ühele
Valmistamisaeg: 15 minutit

1 dl (täistera)neljaviljahelbeid
1,5 dl vett
1 dl mandlipiima
soola
2 tl maapähklivõid
1 sl tükeldatud piimašokolaadi
1-2 tl soolapähkleid, hakituna
2 tl karamellikondenspiima või -kastet

Valmista pudruhelvestest, veest ja piimast puder ning maitsesta see soolaga. Tõsta puder kaussi ning sega koheselt lusikaga sisse maapähklivõi. Sega juurde šokolaad, lisa pähklid ning nirista peale meelepärane karamellikaste/-kondenspiim. Purusta peale pisut soolahelbeid ning serveeri!

13. november 2022

Eriti mahlane kaneelisai

Selle retsepti järgi valmivad uskumatult lihtsa vaevaga tõeliselt maitsvad kaneelisaiad. Tänud külmutatud croissant´de kasutamisele on lõpptulemus mõnusalt mahlane ja võine. Kui soovid vaadata selle küpsetise valmistamist videoõpetusena, siis soovitan piiluda minu instagrami lehele! Vajuta siia: Kaneelisaiad.

 


1 pk (ca 360 gr) külmutatud ja küpsetamata croissant’e
50 g võid, sulatatuna
2 sl kaneeli
75 g suhkrut

Lõika ülessulatatud saiakesed neljaks. Tõsta võiga määritud vormi, lisa kaneeli-suhkrusegu ja või. Sega läbi, suru tainatükid kergelt ühtlaseks ning küpseta 190 kraadi juures 25–35 minutit.

8. november 2022

Küpsetamata toorjuustu-šokolaadikook

Isadepäev on lähenemas ning selle puhul pakun üht eriti lihtsat koogiretsepti. See on toorjuustu-šokolaadikook, mis valmib vähestest komponentidest ning on maitseüllatusi täis. Kuigi see kook vajab tahenemiseks aega vaid 3 tundi, siis tegelikult võib selle koogi valmis teha ka juba eelmisel päeval. Selle koogi valmistamisel kasutasin täidisena hurmaad, kuid soovi korral või hurmaa asendada ja banaani, mango või vaarikatega. Loomulikult vastavalt hooajale võid kasutada ka maasikaid, mustikaid kuii ka põldmarju! Lisaks soovitan enne serveerimist selle koogi 15 minutiks sügavkülma pista. Nii saab täidis mõnusa jaheda olemuse!

Kui soovi vaadata selle koogi valmistamise videoõpetust, siis soovitan piiluda minu instagrami lehele! Vajuta siia: kook isadepäevaks


Valmistamisaeg: 30 minutit
Kogus: 8-10le

Põhi:
250 g küpsiseid (kakaoga)
100 g võid, sulatatuna
1 hurmaa*

Täidis:
100 g valget šokolaadi
250 g toasooja toorjuustu
1 dl vahukoort
50 g küpsiseid kakaoga

Kate:
mustikaid, füüsaleid, hurmaad, viigimarju vms

Peenesta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisesegu piklikku või ümmargusse koogivormi. Koori ja viiluta hurmaa. Tõsta hurmaaviilud (või -tükid) küpsisepõhjale. Sulata šokolaad veevannil ning sega seejärel kokku toorjuustuga. Vahusta koor ning lisa toorjuustusegule. Murra küpsised tükkideks ning sega täidisesse. Laota täidis vormi ning laota ühtlaseks laiali. Tõsta külmkappi tahenema vähemalt 3 tunniks. Vahetult enne serveerimist kaunista!

See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega, kust leiab laia valiku puu- ja köögivilju.