Kui ma peaksin midagi kindlat valima, mis
mind Promo Cash&Carry poe juures eriti rõõmustab, siis on see
kindlasti värske kala lett, mis ahvatleb eriti suure valikuga. Sealne
valik on ikka midagi muud, kui teistes poodides ning lisaboonusena saab
kasutada ka kalaleti teenindajate abi kala ettevalmistamise osas
(soomuste eemaldamine, kala rookimine, fileerimine, steikide
valmistamine kalast, maitsestamine, soolamine, homaaride
ettevalmistamine vaakumpakendamine). Kuna olen suur kalasõber ning
fännan erinevaid mereandidest roogasid, siis võib öelda, et see kalalett
on üks ütlemata tore koht:) Lisaboonusena on sealsed teenindajad
ülimalt sõbralikud ning on igati nõus sind erinevates küsimustest aitama
ning abistama.
Sealne kalavalik inspireerib kokkama! Ja seetõttu
tundsin ma esmalt soovi valmistada üht mõnusat hautist, milles
mereandidest puudust ei ole ning mis praeguse jahedamapoolse ilmaga
soojendavaks lõuna- või õhtusöögiks sobitub. Sellesse hautisesse
osutusid seekord valituks karbid, tursafilee, hiidkalmaari kombitsad
ning prisked ja pontsakad tiigerkrevetid. Kuna kõik valitud mereannid
küpsevad üsna kiiresti, siis saab see roog valmis meeldivalt lühikese
ajaga. Aega nõuab vaid krevettide puhastamine ning karpide sorteerimine.
Kui karpide sorteerimisest pisut pikemalt rääkida, siis oluline on
jälgida, et kõik karbid oleksid söömiskõlblikud. Nende
ettevalmistamiseks loputa karbid külma veega. Kõik kinnised karbid on
korras ning toiduvalmistamiseks sobilikud. Need karbid, mis on katkised
viska ära. Lahtiolevad karbid tõsta loputamise ajal kõrvale ning koputa
nendele peale või torka kergelt sisemust. Kui karbid mõne aja pärast
sulguvad, siis võid ka neid toiduvalmistamiseks kasutada. Kui need aga
endiselt avatuks jäävad, siis pole nendega kahjuks miskit teha ning
viska samuti minema. Küpsenult peavad karbid aga ilusti avanema. Kui
mõni toidus siiski suletuks jääb, siis ära neid söö. Nii lihtne ongi:)
Selle hautise valmistamisel sattus selliseid vigaseid ja ebakõlblikke
karpe minu valikusse üsna vähe, seega sai roog mõnusalt rikkalik!
PS! Maitsestamisel kasutasin siin tavalise soola asemel hoopis suitsusoola, mis andis mõnusa varjundi kogu roale. Väga tugev suitsune maitse ei jäänud, aga meeldivalt aimatav:)
Ahjaa ... kui sa nüüd vaatad, et selle retsepti komponentide nimekiri on niiii pikk, siis tegelikult koosneb see hautis üsnagi lihtsatest ja loogilistest komponentidest:)
PS! Maitsestamisel kasutasin siin tavalise soola asemel hoopis suitsusoola, mis andis mõnusa varjundi kogu roale. Väga tugev suitsune maitse ei jäänud, aga meeldivalt aimatav:)
Ahjaa ... kui sa nüüd vaatad, et selle retsepti komponentide nimekiri on niiii pikk, siis tegelikult koosneb see hautis üsnagi lihtsatest ja loogilistest komponentidest:)
Kogus: neljale-kuuele
Valmistamisaeg: 30 minutit
2 sl oliiviõli
2 sl võid (võiga ära koonerda)
1 sibul
1 porrulauk
5 küüslauguküünt
1 tl paprikapulbrit
0,5 tl tšillihelbeid (vürtsisõbrad lisavad rohkem!)
1 tl kuivatatud tüümiani
2 dl valget veini
4 dl (kala)puljongit
2 purki purustatud konservtomateid
3 loorberilehte
1 kg sinimerekarpe
400 g küpsetamata (ja puhastatud) tiigerkrevette
400 g tursafileed
400 g hiidkalmaari kombitsaid
(suitsu)soola, pipart, suhkrut
suur peotäis värsket koriandrit
sidruniviile
Kuumuta
suurel pannil õli ja või. Tükelda sibul ja viiluta porru ning tõsta
pannile. Kuumuta keskmisel kuumusel, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa
hakitud küüslauguküüned. Sega juurde paprikapulber, tšillihelbed,
tüümian ning vala pannile vein. Paari minuti pärast lisa puljong ning
purustatud tomatid. Lisa loorberilehed ning maitsesta soola, pipra ja
suhkruga. Lase kastmel pannil podiseda seni, kuni valmistad ette
mereande. Puhasta ja sorteeri karbid nii, nagu postituse sissejuhatuses
õpetasin. Tükelda tursafilee ja kombitsad. Vajadusel puhasta ka
krevetid.
Lisa tomatikastmele esmalt karbid, mõne minuti pärast (kui näed, et karbid hakkavad kergelt juba avanema), siis lisa ülejäänud mereannid. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni karbid on täielikult avanenud ning teised mereannid on õrnalt küpsenud. Maitsesta lõplikult ning serveeri koriandri ja sidruniviiludega. Kõrvale soovitan pakkuda riisi ja ciabattat:)
Lisa tomatikastmele esmalt karbid, mõne minuti pärast (kui näed, et karbid hakkavad kergelt juba avanema), siis lisa ülejäänud mereannid. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni karbid on täielikult avanenud ning teised mereannid on õrnalt küpsenud. Maitsesta lõplikult ning serveeri koriandri ja sidruniviiludega. Kõrvale soovitan pakkuda riisi ja ciabattat:)
See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar