See kook on pärit minu küpsetamata kookide kokaraamatust ja tegelikult ka esimene koogike, mida ma siin blogis eraldi retseptipostitusena jagan. Tegin mõnda aega tagasi oma instagramis postituse, kus sai valida, millist kooki ma siin blogis retseptina jagan. Ja valituks sai seesama šokolaadivahu-kirsikook. See kook on lihtne (nagu kõik raamatus olevad retseptid) ja nii mõnusalt šokolaadivahune.
Ühtlasi tähistan ma selle koogipostitusega üht pisikest sündmust. Nimelt sai minu koogiraamat eelmise aasta teises pooles poodidest otsa. Olin veel selle aasta alguses kindel, et veel üht kordutrükki ma tegema ei hakka. Kuna aga küsijaid oli tõesti nii palju, siis on mul suur rõõm teatada, et minu koogiraamatu "Minu magus köök. Koogid - lihtsad ja küpsetamata" neljas kordustrükk on valmis ning nüüd ka raamatupoodides ilusti olemas!
Koogiraamat on müügil Rahva Raamat ja Apollo raamatupoodides üle Eesti. Lisaks leiad selle antud raamatukaupluste veebipoodidest! Ahjaa... Raamatukoi kaupluses on see raamat samuti müügil!
Täpsemad lingid lisan siia, kust leiad minu koogiraamatu:
Apollo
Rahva Raamat
PS! Selleks, et segadust ei tekiks, siis on valmimas ka minu täiesti uus kokaraamat, mis on ilmumas juba aprillikuu teises pooles. Sellest täpsemalt aga peagi!
Valmistamisaeg: 30 minutit
Kogus: 12 tk
Põhi:
180 g tumedaid
kakaoküpsiseid
5–6 sl kanget kohvi
Täidis:
4 želatiinilehte
150 g tumedat šokolaadi (56%)
3 dl vahukoort
Kate:
2 želatiinilehte
1 purk (u 700–720 g)
kirsi- või murelikompotti
(kivideta)
2 tl maisitärklist
2 tl suhkrut
Purusta
küpsised käte vahel väikesteks tükkideks ja tõsta küpsetuspaberiga
kaetud lahtikäiva koogivormi (24 cm) põhja. Immuta küpsisepuru kohviga.
Täidise
valmistamiseks pane želatiinilehed 5–10 minutiks külma vette ligunema.
Sulata šokolaaditükid veevannil. Kuumuta 1 dl koort potis keemiseni.
Pigista želatiinilehed kuivaks ja sega kuuma koore sisse. Vala koor
sulatatud šokolaadi peale ja sega ühtlaseks. Lase segul jahtuda!
Seejärel vahusta ülejäänud vahukoor (2 dl) tugevaks vahuks ja sega
ettevaatlikult jahtunud šokolaadisegu hulka. Tõsta täidis koogivormi ja
määri ühtlaselt laiali. Lase külmkapis täielikult taheneda.
Kui
täidis on tahenenud, valmista kate. Pane želatiinilehed 5–10 minutiks
külma vette paisuma. Sega umbes veerand klaasi kompotimahla
maisitärklisega. Ülejäänud kompott koos kirsside ja suhkruga lase potis
keema tõusta. Nirista segades juurde tärklisesegu ja kuumuta
paksenemiseni. Sega juurde kuivaks pigistatud želatiinilehed. Lase
kirsisegul jahtuda ja vala koogile. Lase koogil külmkapis terve ööpäev
taheneda.
Elan Eestist eemal ning siin kahjuks pole maistärklist saada. Kas maisitärklise võib asendada kartulitärklisega? Kui jah, siis kas kogus jääb samaks?
VastaKustutaPalun, kas keegi aitaks? Tahaks juba väga seda kooki teha :)
KustutaMul jäi see kommentaar märkamata! Saab ka kartulitärklisega. Sama kogus, aga siis ei tohi väga kaua keeta, kuna kartulitärklis võib tükki minna!
KustutaTere! Täidis tuli shokolaaditükiline, mitte sile - tundus, et viga tuli shokolaadi-koore ja vahukoore kokkusegamisel. Mida võiks teha, et tulemus oleks ühtlasem? Mulle endale tundus, et võib-olla lasin shokolaadi-kuuma koore segul liiga palju maha jahtuda? Aitäh!
VastaKustutaMina kasutasin segamisel visplit ja lisasin koore šokolaadi hulka nirena. Kõik jäi väga ühtlane.
KustutaKui need tükid oli geeljad, siis želatiin ei sulanud korralikult ära. Või siis olid erinevad temperatuurid kokkusegamisel. Kas šokolaad sulas ilusti ära?
KustutaTere,
VastaKustutaMilliseid Eestis müüdavatest küpsistest soovitad?
Aitäh,
Kalevi kandilised šokolaadimaitselised küpsised sobivad imehästi.
Kustuta4 lehte želatiini šokolaadivahus on kindlasti liiga palju. Selliselt tehes tuleb üsna tihke šokolaadimass, mitte vaht. Ma arvan, et vahukoore ja šokolaadi vahekord on selline, et siia pole üldse želatiini vaja, aga kindlasti ei paneks ma üle 2 lehe.
VastaKustutaMina teen nii, nagu olen retsepti kirja pannud. Kohe kindlasti ei jää kook n-ö kummine, vaid just meeldivalt vahune!
Kustuta