Kes meist ei armastaks keedukreemi. Selles
on killuke nostalgiat ja kuhjaga häid maitseid. Seetõttu sobib see nii
palju magustoitude ja kookide lisandiks. Soovitan proovida sedasama
purukoogist inspireeritud küpsetist, kus klassikalise moosilisandi
asemel on täidiseks kuhjaga keedukreemi.
See on seesugune kook, mis
meeldib kindlasti kõigile keedukeemi ja ka napoleni koogi fännidele.
Selles on rohkelt keedukreemitäidist, vaid õhuke kiht purukatet ja veidi
tainapõhja. Kusjuures, koogi valmistamiseks valmib nii põhi kui ka kate
täpselt samast tainast, mistõttu saab koogike veelgi lihtsamini valmis.
Millal seda kooki teha? Kindlasti sobib see valmistamiseks mõneks eriliseks tähtpäevaks. 24. veebruar on saabumas ja kohe kindlasti soovitaks ma seda koogikest just selleks päevaks valmistada. Kuna see kook valmib väga lihtsalt ja ei nõua pikalt aega köögis mässamiseks, siis loomulikult võib seda ka niisama mistahes päeval valmistada, kui on lihtsalt ühe maitsva koogikese isu.
Koogi valmistamisel tasub siis meeles pidada paari asja. Esiteks peab keedukreemine täidis piisavalt läbi küpsema, samas ei tohiks see üle küpseda. Seetõttu jäta koogike kindlasti peale küpsetamist ahju järelvalmima, nagu olen retseptis soovitanud. Teiseks soovitan ma KINDLASTI selle koogi vähemalt 1 või isegi 2 päeva varem valmis teha. Nimelt on see küpsetis parim külmkapikülmalt. Seega peale järelküpsemist ahjus tõsta kook toatemperatuurile jahtuma ja seejärel aseta külmkappi tahenema. Kooki serveeri, kui see on ööpäev külmkapis seisnud. Pole hullu, kui seda kooki ülejärgmisel päeval pärast küpsetamist serveerid. Külmkapis seisab see ilusti ja muutub täpselt selliseks, nagu vaja.
Mitmele: 10le
Valmistamisaeg: 25 minutit + küpsemisaeg 1 tund + tahenemisaeg 6 tundi
Kreem:
200 ml vahukoort (Valio Alma)
800 ml piima (Valio Alma)
1 sidruni riivitud koor
6 munakollast
25 g nisujahu
25 g maisitärklist
200 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Purutainas:
200 g nisujahu
25 g suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
180 g võid (Valio Alma)
Kreemi
valmistamiseks pane vahukoor, piim ja sidrunikoor paksupõhjalisse potti
ning kuumuta keemiseni. Pane ülejäänud komponendid kaussi, lisa paar
lusikatäit kuumutatud piimasegu ja vispelda ühtlaseks seguks, vajadusel
lisa täiendavalt pisut piimasegu, et saavutaksid ilusti voolava
munasegu. Samal ajal, kui piimasegu kuumutad, nirista valminud munasegu
selle hulka. Vispelda ise samal ajal korralikult, et valmiv kreem tükki
ei tõmbuks. Vispelda kreemi paksenemiseni. Tõsta pliidilt ja lase
jahtuda.
Valmista purutainas: tõsta kuivained kaussi, lisa või ja
näpi tainas purutaoliseks massiks. Väldi ülesegamist, et segu ühtlaseks
tainaks ei muutuks. Segu peab jääma purutaoline! Tõsta umbes 2/3
valminud purutainast küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale (Ø22cm).
Vala vormi kreemitäidis ja raputa peale ülejäänud purutainas. Küpseta
kooki 175 kraadi juures 1 tund. Seejärel lülita ahi välja ja lase koogil
veel umbe 30 minutit järelküpseda (suletud ahjuuksega). Tõsta kook
ahjust, lase pisut jahtuda ning tõsta kook külmkappi tahenema vähemalt 6
tunniks. Kaunista kook vahetult enne serveerimist
Retsept valmis koostöös Valioga!
Tere!
VastaKustutaPurutainas läheb ainult vormi põhja eks, mitte ka külgedele? 😊
Just, läheb vormi põhjale ja peale. Külgedele ei lähe :)
VastaKustutaKas ahi peab pöördõhuga ?
VastaKustutaTere! Ei. Küpsetama peaks tavalise (ehk ülalt-alt) režiimiga. Igaks juhuks mainin, et kui mu retseptis ei ole märgitud teisiti, siis on küpsetamisrežiim alati see kõige tavalisem:)
KustutaTere! Mõtlesin, et hakkan seda kooki valmistama. Vaatan neid fotosid, eriti esimest fotot mille peale tekkis küsimus, et kas tõesti see põhjataigen tõuseb küpsesmise käigus niimoodi kenasti äärest üles nagu teie fotol? Et panengi põhja taigna siledalt, äärde ei pane, lisan peale keedukreemi ning ahjus tekib/kerkib niisugune tore äär, mis kreemi hoiab? Tänan!
VastaKustutaTere! See ei ole tainas koogi äärtel, vaid hoopis täidis, mis niimoodi ära küpseb:)
VastaKustutaAhaa. Selge, hea teada. Eile ei jõudnudki kooki tegema hakata, jääb homseks.
Kustuta