Kui Sulle maitsevad hästi tummised, kergelt kleepuvad ja nätsked šokolaadiküpsetised, siis seesama brownie on mõeldud just Sulle. See brownie erineb pisut oma traditsioonilisest retseptist, sest või asemel on siin kasutusel hoopis tahiini ehk seesamipasta. Kui tavaliselt on see hummuse üks põhikomponente, siis tegelikult sobib tahiini suurepäraselt ka rasvaine asendamiseks ning annab selles retseptis tummisust ja maitset kogu koogile. Kasutasin Makedoonia tahiinit (pildil), mida leiab väga lihtsasti erinevatest toidukauplustest. Ma arvan, et paljudel on tahiinina just seesama purgike kasutusel.
Ei ole vahet, kas pakud seda maiust ahjusoojana või jahtunult. See on maitsev igal juhul! Kindlasti aga jälgi, et brownie üle ei küpseks, sest see peab jääma keskelt kergelt nätske ja pehme.
See kook on omajagu rammus, mistõttu soovitan näiteks 19x21cm vormis küpsetatud brownie lõigata julgelt 12ks. Samas, kui oled suur magusasõber, siis ei ole seda vaja muidugi teha:)
Soovitan
browniet serveerida jäätise ja soolahelvestega. Viimased sobituvad
ülihästi tummise ja magusa šokolaadikoogiga. Ja külm jäätis vist
selgitusi ei vaja – see sobib alati ühe seesuguse küpsetisega kokku.
Kindlasti
kasuta valmistamiseks toatemperatuuril tahiinit. Kui purgike on kinni,
siis on seda niikuinii väga mugav hoida köögiriiulil. Aga juba avatud
tahiinit peaks hoidma külmkapis. Seega võta külmkapis seisnud tahiini
umbes tunnike enne brownie valmistamist toatemperatuurile soojenema.
Lisaks soovitan valmistades kindlasti jälgida, et tahiini oleks pehme ja
voolav. Kui purgis on õli eraldunud (mida tihti juhtub), siis sega see
lusikaga ühtlaseks, et tahiini oleks kreemjas, pehme ja läikiv. Kui
soovid, võid selle brownie teha ka gluteenivabalt, selleks tuleb
lihtsalt nisjahu asendada sama koguse (peenelt jahvatatud) mandlijahuga.
Kogus: 9-12le
Valmistamisaeg: 15 minutit + küpsemisaeg ca 25 minutit
100 g tumedat šokolaadi
175 g tahiinit
150 g pruuni suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 muna
50 g naturaalset kakaopulbrit
50 g nisujahu
näpuotsatäis soola
75 ml kanget kohvi
50 g piimašokolaadi, hakituna
Sulata
šokolaaditükid veevannil. Sega tahiini ühtlaseks ja lisa segades
sulatatud šokolaadile. Vahusta suhkrud munadega kohevaks vahuks. Sega
kuivained omavahel kokku. Lisa šokolaadisegule muna-suhkrusegu ja
seejärel kuivained, sega ühtlaseks. Kõige viimasena sega juurde kohv ja
šokolaaditükid.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud kandilisse
vormi (19x21cm). Küpseta 175 kraadi juures ca 20-25 minutit. Lase pisut
jahtuda ja serveeri.
Retsept valmis koostöös ettevõttega MAIC Kaubanduse AS!
Pildi oleva tahiini leiab Selveritest, Prismadest, Coop kauplustest, Maksimarketitest, Stockmannist ning Tallinna ja Tartu Kaubamaja toiduosakonnast.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar